9 op de 10 ouders vinden dat kinderen verslaafd zijn aan beeldschermen
Er zullen weinig ouders zijn die de discussie over schermtijd niet kennen, veel kinderen zijn tegenwoordig namelijk vergroeid met hun telefoon of tablet. Er kleven echter wel risico’s aan veel schermtijd, want de online wereld is niet altijd veilig en geschikt voor kinderen.
Bijna negen op de tien (88 procent) ouders vinden dat kinderen verslaafd zijn aan apparaten, meldt VPN-dienstverlener NordVPN. Toch kunnen ouders volgens hen tegelijkertijd niet zonder de schermpjes. 85 procent van hen zoekt volgens NordVPN te vaak hun toevlucht tot schermen om hun kinderen bezig te houden.
Risico’s van schermtijd
“Vaak verliezen ouders de mogelijke risico’s uit het oog als ze beeldschermen gebruiken om hun kinderen te vermaken en bezig te houden”, zegt Daniel Markuson, een digitale privacyexpert bij NordVPN. “Ongepaste inhoud (seks, geweld, haatdragende taal, zelfbeschadiging of zelfmoord) is een van de meest voorkomende gevaren. Ouderlijk toezicht is belangrijk, maar de grootte van de schade hangt ook voor een aanzienlijk deel samen met de digitale vaardigheden van ouders, of ze bijvoorbeeld privacyinstellingen kunnen aanpassen.”
Markuson heeft dan ook een aantal tips voor ouders:
- Blijf betrokken en moedig een goed evenwicht aan. Houd de spelletjes, apps en apparaten die je kind gebruikt, in het oog. Praat regelmatig met je kind. Help ze om zich bewust te blijven van de hoeveelheid tijd die hij besteedt aan verschillende online en offline activiteiten.
- Laat je kind een plan maken. Betrek je kind bij het maken van een plan waarin jullie een goede verdeling maken tussen schermtijd (inclusief televisie kijken en internetten) en diverse offline activiteiten.
- Geef het goede voorbeeld door je eigen schermtijd te verminderen. Je zou ook een schriftelijke overeenkomst op kunnen stellen. Een contract voor het hele gezin, waarin de gevolgen zijn opgenomen als iemand zich er niet aan houdt.
- Begrens het gebruik van digitale apparaten in huis. Apparaatloze zones en tijdstippen kunnen helpen om je schermtijd in te perken. Laat bijvoorbeeld alle apparaten in de slaapkamer na een bepaald tijdstip uit, of verplicht alle gezinsleden om hun apparaten uit te schakelen tijdens etenstijd.
“Technologie is op zichzelf geen slecht iets. Er kleven veel positieve aspecten aan. Maar wij, en dan met name onze kinderen, zouden er niet aan verslaafd mogen raken. Veel ouders uit Silicon Valley voeden hun kinderen vrij van technologie op, dat zou een voorbeeld voor ons allemaal moeten zijn”, voegt Markuson toe.
5x handige regels om de schermtijd van je kind te beperken zónder discussie