De RIE-opvoedmethode: alles wat je erover wil weten
Misschien heb je er al weleens van gehoord, misschien ook niet. De zogeheten RIE-opvoedmethode die vooral in Amerika razend populair is. Wat bij deze opvoeding centraal staat is het vermijden van de babybetutteling. Benieuwd wat dat inhoudt en wat de reden achter de methode is?
In dit artikel vertellen we alles wat je wil weten over de RIE-opvoedmethode.
RIE-opvoedmethode
De afkorting RIE staat voor Resources for Infant Educarers, een opvoedmethode die er vanuit gaat dat baby’s zelfstandiger zijn dan we denken. Volgens de RIE-opvoedmethode is het goed voor baby’s om zich op hun eigen tempo te ontwikkelen, zonder dat hun ouders er bovenop zitten.
Aanhangers van de methode gaan er dan ook vanuit dat wanneer een ouder zijn of haar baby betuttelt, dit respectloos is. Volgens de methode is het dan ook van belang dat je je baby als een individueel en volwassen persoon ziet en niet als een hopeloos kind.
Een belangrijk punt van de methode is dat je continu uitlegt aan je kind waarom je bepaalde handelingen uitlegt. Denk bijvoorbeeld aan de uitleg over waarom je een luier verschoont. Veel ouders die zich houden aan de RIE-opvoedmethode praten dan ook niet op een kinderlijke toon tegen hun kind. Ze spreken op een volwassen toon.
De regels
De RIE-opvoedmethode heeft dus respect en vertrouwen als basis, maar hoe pas je dat toe in de opvoeding? Hieronder delen we een aantal regels:
- Praat op een volwassen toon tegen je baby
- Benoem de acties die je uitvoert en vertel waarom
- Wees duidelijk en consistent
- Laat de ontwikkeling van je kind los, stimuleer niks en respecteer het tempo van je baby
- Alle emoties mogen er zijn, los van of ze gegrond zijn of niet
- Zorg voor veel, ononderbroken speeltijd
- Gebruik geen speen of speelgoed, dat zijn externe factoren die niet van belang zijn
- Volg je kindje, zelfs als je eigenlijk andere plannen had
Herkomst methode
Nog even over de herkomst van de methode. In 1946 werd de RIE-methode namelijk geïntroduceerd door een kinderarts uit Budapest, Emmi Pikler. Zij voedde de weeskinderen in haar tehuis op volgens haar eigen methode, later de RIE-methode genoemd. De baby’s waar ze voor zorgde, groeiden op tot gelukkige en zelfstandige volwassenen. Sterker nog: veel van de baby’s die zijn opgevoed door Pikler, spreken vol lof over hun opvoeding en jeugd.
Bovenstaande opvoedmethode is natuurlijk niet alleen maar goed of alleen maar slecht. Als ouder weet je vaak het beste welke opvoeding voor jouw kind het beste werkt.
Meer lezen?
- Tips voor positief opvoeden: zo zeg je minder vaak ‘nee’ en ‘niet doen’
- Je kids body positive opvoeden, zo doe je dat
- Een milieuvriendelijke opvoeding geven aan je kids: zo doe je dat