Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 3 nov 2020
Leestijd: 7 minuten

Relatietherapeuten leggen uit: zo kunnen jullie je relatie goed houden als ouders

Van samen in bed knuffelen naar kids die ‘s avonds bij jullie erin kruipen of ‘s morgensvroeg al aan de bedrand staan: je relatie is nu je kinderen hebt anders dan ervoor. Om nog maar te zwijgen over de ruzies over de opvoeding. Hoe voorkom je dat je het contact en de liefde voor je partner verliest tussen het ‘ouder zijn’ door? Hoe kunnen jullie de relatie goed houden als ouders? Maar liefst zeven relatiepsychologen doen uit de doeken wat een relatie (of huwelijk) met kinderen tot een succes maakt.

Zo kunnen jullie je relatie goed houden als ouders

Sinds jullie die schatten van kinderen hebben, is jullie relatie meer naar de achtergrond verdwenen. Met deze tips wakker je die spark tussen jou en je partner weer aan én houd je deze springlevend.

1. Er zijn grenzen

Relatiecoach Lesli Doares stelt dat het belangrijkste is dat je tijd maakt om de band tussen jou en je partner te versterken. ‘Door doelbewust grenzen te stellen die duidelijk maken wat jullie relatie of huwelijk inhoudt, blijft het ook gezellig tijdens de roerige jaren met kinderen.’

Ze vervolgt: ‘Dit kan betekenen dat je de kinderen meestal buiten jullie slaapkamer houdt. Dat jullie regelmatig samen een afspraakjes plannen, dit kan desnoods gewoon thuis. Dat jullie op adults-only vakanties gaan als de kinderen eenmaal oud genoeg zijn en desnoods bij oma en opa kunnen logeren. Teveel ouders denken dat hun kinderen automatisch bij elke activiteit betrokken moeten zijn. Maar dit kan flink wat kosten in de portemonnee maar ook qua tijd. Het is oke om tegen sommige dingen ‘nee’ te zeggen. Het is niet erg als je kinderen af en toe teleurgesteld zijn, het bereidt ze voor op de volwassen wereld.’

2. Seks

Melodi Li, werkt vaak met stellen wiens liefdesleven zo goed als verdwenen is nadat zij kinderen hebben gekregen. Volgens de relatietherapeut is de oplossing heel simpel: vaker tijd maken voor seks. Het klinkt misschien allesbehalve opwindend maar de seks van tevoren plannen, kan juist heel goed zijn, zekers als ouders.

Li: ‘Net als zoveel andere klusjes geldt dat als je niet de tijd ervoor vrijmaakt in je agenda, het niet gaat gebeuren. Koppels geven bij mij aan dat het inplannen van seks ervoor zorgt dat ze enthousiast worden omdat ze anticiperen op hun tijd samen. Ze merken dat ze gaan fantaseren over hun partner en leuke dingen bedenken om elkaar te plezieren. Dus in de werkelijkheid is het plannen van seks een stuk sexyer dan het klinkt.’

Volgens Li is het echter ook belangrijk dat er een balans blijft bestaan. Niet elk intiem moment hoeft op de agenda te staan. Het is juist ook belangrijk dat er ruimte blijft voor spontaniteit. Als het gevoel, de sfeer en de gelegenheid er voor beiden partijen naar is, mogen alle remmen los en mogen ouders toegeven aan die impuls.

LEES OOK: 5x wat je kind van jullie relatie kan leren

3. Daten

Just like the good old days. In het begin van jullie relatie gingen jullie vast en zeker regelmatig op date. Dat jullie nu al jaren bij elkaar zijn en kinderen hebben, hoeft echt niet te betekenen dat er niet meer gedatet mag worden. ‘Met je kinderen naar de bioscoop gaan is natuurlijk leuk. Maar plan ook minstens een keer per maand net zo’n leuk uitje alleen voor jullie tweetjes’, aldus dating coach Andrea Amour. ‘Het is zo belangrijk dat jullie als ouders ook avonden hebben waarin er niet publieke driftbuien en op de grond gevallen popcorn centraal staan.’

4. Blijf communiceren

Het lijkt een open deur, maar veel mensen vergeten vaak hoeveel werk er ook daadwerkelijk gaat zitten in een goed communiceren met je partner. Vooral als je daar het dagelijks leven als ouder van kinderen nog bij optelt. Neem het dus zeker niet voor lief en plan echt tijd in om het samen over belangrijke thema’s te hebben.

‘In mijn ervaring kunnen ouders hun relatie het sterkst houden terwijl ze hun kinderen opvoeden als ze regelmatig tijd inplannen voor discussies. Op die manier leren ze effectief communiceren met elkaar’, aldus ouderschapscoach Elisabeth Stitt.

Stitt: ‘Natuurlijk moeten ouders praktische dingen oplossen zoals wie de kinderen uit school haalt. Maar ze moeten ook rekening houden met grotere kwesties. Het is belangrijk dat ouders het zelfde standpunt hebben over hoe de schoonouders betrokken zijn bij de opvoeding of hoeveel en welke na-schoolse activiteiten de kinderen mogen oppakken. Door hierover op een lijn te zitten, beperk je stress over het ouderschap en dat komt de relatie ook weer ten goede.’

5. Laat ruzies achter je

In elke relatie komt er onenigheid voor. In een lange relatie of huwelijk is het niet gek dat dit ook weleens leidt tot een echte ruzie. Maar een sterke relatie kenmerkt zich door er juist samen uit te komen en de ruzie achter jullie te laten.

Relatie- en huwelijkstherapeut Melissa Davis Thompson: ‘Het maakt niet uit dat jullie ruziën, dat doen alle koppels namelijk. Het gaat erom dat je daarna in gesprek kunt over wat er precies gebeurd is en beide erkennen waar je fout zat. Het is belangrijk dat dit gesprek plaatsvindt zodat problemen en gevoelens niet naar de achtergrond geschoven worden en later alsnog weer boven komen.’ Kortom: praat erover en laat die oude koeien lekker in de sloot.

6. Maak van je relatie ook een prioriteit

Zie jullie relatie en de zorg voor jullie kinderen als twee dingen die los van elkaar staan. Het één komt vaak voor het ander. Relatie- en familietherapeut Julie Ingenohl: ‘Ik maak te vaak mee dat er koppels na twintig jaar huwelijk op mijn praktijk langskomen met dezelfde klachten. Namelijk: ‘We vinden geen connectie meer bij elkaar. Het is alsof ik een vreemde naast me heb. Het is niet leuk meer. We hebben niks met elkaar gemeen. De kinderen gaan bijna het huis uit, wat gaan we doen met dit lege nest?”

Of je het nu er mee eens bent of niet, het standpunt van Ingenohl kunnen we samenvatten tot het volgende: ouders die al hun focus op hun kinderen richten, verliezen daarmee de band met degene op wie ze juist moeten bouwen om samen de kinderen op te voeden.

Het hoeft natuurlijk niet radicaal een keus voor het één of het ander te zijn, balance is key. Zorg dus dat er genoeg tijd is voor jullie kinderen, maar ook voor elkaar. Igenohl: ‘Reserveer tijd voor jezelf. Het kan iets simpels zijn zoals een fitness klasje, boekenclub, hardlopen of iets anders. Het belangrijkste is dat het regelmatig op de planning staat en iets is waar jij voor jezelf waarde aan hecht.’

7. Samen lachen

De kans is groot dat je in het begin gevallen bent voor het gevoel van humor van je partner. Raak dit dus ook niet kwijt in je relatie. Blijf samen lachen om de dingen die gebeuren in jullie dagelijks leven, ook al is dit nu met kinderen totaal anders dan vijf, tien of vijftien jaar geleden.

Kinderen zijn echte sfeermakers, er zijn genoeg dingen waar jullie alsnog om kunnen lachen als gezin. Bijvoorbeeld als je kind weer de raarste fratsen uithaalt. Of wanneer jij het avondeten laat aanbranden en je partner vergeten is die rode sok uit de wasmachine halen voordat de witte was werd ingeladen, waardoor alles nu roze is. Lach samen om deze momenten en blijf ervan genieten.

‘Het beste wat ouders kunnen doen om een gelukkige relatie te houden, is samen elke dag lachen’, aldus relatie- en familietherapeut Katie Ziskind.’Ik heb gewerkt met gezinnen van verschillende sociaal-economische achtergronden, culturen, genders en persoonlijkheden. Als ouders samen kunnen lachen – zelfs wanneer ze liever willen huilen van frustratie – kunnen ze samen alles doorstaan. Als je partner een grap maakt kun je hier serieus onder blijven, maar probeer https://www.jmouders.nl/wp-admin/post.php?post=18860&action=edit#wpseo-meta-section-socialer eens gewoon om te lachen. Samen lachen zorgt ervoor dat jullie beiden plezier beleven aan het ouderschap.’

Lees ook: 23 x zo ziet je relatie er echt uit nadat je kinderen hebt gekregen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.