Handig om te weten: wat zijn de regels van co-ouderschap?
Als ouder heb je ook na een scheiding altijd recht op omgang met je kinderen. Ouders bepalen samen hoe zo’n omgangsregeling eruit komt te zien. Welke rechten en plichten heb je als ouder als jullie kiezen voor co-ouderschap?
Wellicht heb je al eens gehoord van co-ouderschap. Het is een bekende term als het gaat om het ouderschap na een scheiding. Maar wat houdt het nu precies in? En wat zijn de regels? Wij zetten het op een rij.
Co-ouderschap: de feiten
Een co-ouderschapsregeling is niet wettelijk vastgelegd, wat betekent dat de regels zoals jullie die in een zogenaamd ouderschapsplan vastleggen, de regels zijn die gelden. Wel staat vast dat jullie allebei verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van het kind, maar dit is bij elke omgangsregeling met gezamenlijk gezag van toepassing. We zetten een paar feiten over de co-ouderschapsregeling op een rijtje:
- Co-ouderschap houdt in dat jullie de zorg en opvoeding voor de kinderen gelijkwaardig verdelen. Jullie zien het kind dus ongeveer even vaak, jullie zijn even betrokken bij het dagelijks leven van het kind, en het kind woont in twee huishoudens.
- Co-ouderschap is niet wettelijk vastgelegd, en de regeling heeft dus in principe niets te maken met het ouderlijk gezag of de alimentatie.
- Een co-ouderschapsregeling heeft vaak wel invloed op de hoogte van kinderalimentatie: jullie zorgen immers ongeveer evenveel voor het kind. De kosten die jullie maken kunnen verdeeld worden op basis van draagkracht (de ouder die het meest verdient betaalt meer), naar het aantal verzorgdagen (de ouder die het meest voor het kind zorgt, krijgt een vast bedrag extra van de ander) of gelijkwaardig (iedere ouder betaalt de helft).
- Als afspraken over het co-ouderschap zijn vastgelegd (in bijvoorbeeld het ouderschapsplan), kun je deze niet zomaar wijzigen.
- Zodra kinderen 18 jaar zijn houdt het ouderlijk gezag op, en daarmee vaak ook de co-ouderschapsregeling.
Wat spreek je af?
Communicatie is de sleutel bij het co-ouderschap, en het is dan ook belangrijk om dingen goed met elkaar af te spreken. Je bespreekt bijvoorbeeld:
- de taakverdeling tussen ouders. Wie doet wat?
- de woonafstand tussen beide huishoudens. Mag je zomaar naar een andere stad verhuizen?
- de overkoepelende regels. Wat is de uiterlijke bedtijd?
- het bespreken van belangrijke dingen en veranderingen (zoals schoolkeuze, vakantieregelingen of verhuizingen);
- verjaardagen en feestdagen;
- de financiën. Wie betaalt wat? En houden jullie een kostenboekje bij?
Lees ook:
- Dit moeten ouders – volgens experts – doen voor goed co-ouderschap
- Op een rijtje: dit zijn de voordelen van co-ouderschap