6x redenen volgens onderzoek waarom het middelste kind niet buiten de boot valt
Het “middle child syndrome” beschrijft het gevoel van verwaarlozing en eenzaamheid waar het middelste kind vaak mee kampt. Maar volgens onderzoek is het syndroom een grote fabel en zitten er juist alleen maar voordelen aan als tweede geboren te worden. Ze ontwikkelen namelijk karaktereigenschappen, die kunnen helpen tijdens het werk en in relaties.
Redenen dat het middelste kind niet buiten de boot valt
Het middelste kind zijn is écht zo slecht nog niet…
Hij is een goede onderhandelaar
Het oudste kind kan de baas spelen over de jongere kinderen en heeft de meeste macht. Het jongste kind krijgt dan weer de meeste sympathie, en het middelste kind moet leren om tussen de twee te onderhandelen met alle mogelijke midden. Als gevolg van het feit dat het ze letterlijk in de meeste conflicten tussen broers en zussen in staan, leren ze om geduldig, diplomatiek en goede luisteraars te zijn. Hun stem is meestal niet het luidst, maar wel het meest overtuigend.
Hij is een team player
Het middelste kind moet vanaf de dag van zijn of haar geboorte delen. Ze delen ruimte, tijd, de aandacht van hun ouders en speelgoed met tenminste een kind. Hierdoor leert het middelste kind te delen en ontwikkelt het betere samenwerkingsvaardigheden. Volgens een onderzoek in de Journal of Genetic Psychology, heeft het middelste kind de neiging om het beter te doen in groepssituaties dan oudere en jongere broers en zussen.
Ze zijn goed in vriendschappen
Omdat het middelste kind de aandacht deelt en gewend is een band te hebben met zowel een oudere én een jongere broer of zus, zullen ze daarnaast ook een sterke relatie buiten de deur opbouwen. Vrienden van een middelst kind zullen dus profiteren van een lange, loyale relatie, gebaseerd op oprechte compassie in plaats van gemak. Volgens opvoeddeskundige Gail Gross, zit er ook nog een andere verkalring achter. “Als middelste kind kies je waarschijnlijk een intieme vriendenkring om je familie te vertegenwoordigen”, schrijft gedrags- en opvoedingsdeskundige Gail Gross. “Dit gezin naar keuze is jouw compensatie voor het gebrek aan aandacht in je eigen huis”. De opvoedingsdeskundige gaat dus uit van een gebrek aan aandacht. Maar middelste kinderen kunnen natuurlijk ook sterkere vriendschappen opbouwen omdat ze oudere en jongere kinderen om zich heen gewend zijn en zo met veel verschillende leeftijdsgroepen mee kunnen komen.
Ze hebben geen last van grote ego’s
Bij een mogelijk gebrek aan aandacht thuis, is aangetoond dat sommige middelste kinderen een lager gevoel van eigenwaarde ontwikkelen dan hun broers en zussen. Hoewel dit kan worden gezien als een zwakte, zijn er ook voordelen: ten eerste is het aangetoond dat kinderen die als tweede zijn geboren beter kunnen omgaan met afwijzing en dat ze sneller worden opgemerkt omdat ze kleinere ego’s hebben.
Ze zijn goede leiders
Het middelste kind heeft een unieke positie, aangezien het iets kan opsteken van zijn of haar oudere broer of zus, maar ook een voorbeeldrol heeft voor een jonger broertje of zusje. Hierdoor heeft het middels kind een sterk empathisch vermogen, onderhandelingsvaardigheden en is het flexibel. Verschillende krachtige hulpmiddelen voor leiders.
Ze doen het goed in relaties
Volgens Katrin Schumann, co-auteur van The Secret Power of Middle Children, zijn vriendschap en leiderschap slechts twee van de dingen waar middelste kinderen beter in zijn: relaties zijn een andere. “Een Israëlisch onderzoek naar geluk in huwelijken toont aan dat ze het gelukkigst en het meest tevreden zijn in relaties,” vertelt Schumann aan Psychology Today. Dit kan zijn omdat midden kinderen van nature een compromis over conflicten prefereren en vaak goed op de behoeften van anderen zijn afgestemd. Net zoals hun vriendschappen, zijn de relaties tussen de middelste kinderen vaak langdurig en loyaal.
Lees ook:
Gespreksonderwerpen voor een goed gesprek tussen broers en zussen