Het RED-dieet bleek de oplossing voor de ADHD van Floris (13): ‘Ik ben nu een ander kind’
Van alles hadden Floris (13) en zijn ouders al geprobeerd om zijn ADHD te verminderen. Niets hielp écht. Tot ze het RED-dieet besloten te proberen. “Vroeger zei hij altijd: was ik maar een ander kind. Nu ís hij dat echt”.
“Tijdens mijn zwangerschap merkte ik al dat hij een druk kind was”, lacht Maaike, de moeder van Floris. “Hij maakte er een feestje van in mijn buik. Maar vanaf het moment dat hij naar school ging begonnen we het verschil met andere kinderen te zien.”
Veel geprobeerd
“Ik zat altijd op het stoute stoeltje”, zegt Floris. “Daar woonde ik ongeveer. De juf vond me ingewikkeld en vond me altijd in de weg lopen”.
“Daarom hebben we er toen hij zes jaar was echt werk van gemaakt”, zegt Maaike. Het bleek dat Floris ADHD had. “Omdat ik zelf niet direct naar de medicatie wilde grijpen hebben we eerst heel veel andere dingen geprobeerd. LTO3 wat veel wordt gebruikt bij ADHD bijvoorbeeld. Daarvan werd hij al wel veel rustiger en liefdevoller, maar het hielp toch niet voldoende. We probeerde een drukvest, maar dat werkte uiteindelijk averechts en we volgden allerlei soorten therapie. Zowel kindertherapie als oudertherapie.
Thuis ging het toen op zich prima, alleen was het twee keer per dag disco inferno, zoals we dat noemde. Maar we konden ermee omgaan. Op school was het lastiger, en ze wisten niet of hij het op deze manier zou gaan redden in het regulier onderwijs. Daarop besloten we om dan toch medicatie te gaan inzetten”.
Bijwerkingen van medicatie
“Dat hielp”, zegt Floris. “Dus we waren in eerste instantie heel erg blij. Totdat de bijwerkingen steeds erger werden. Als de medicatie uitwerkte voelde ik me uitgewrongen”.
“Daarnaast kreeg hij slaapproblemen, eetproblemen en kreeg hij hele heftige tics”, vult Maaike haar zoon aan. “Het was echt heel bizar en afwijkend gedrag wat hij vertoonde. Er stond bijna letterlijk “pest mij” op zijn voorhoofd.
We wisten echt niet meer wat we ermee moesten, zomaar stoppen met die medicatie is namelijk ook geen optie. Gelukkig zag ik toen een oproep langskomen voor een onderzoek naar het RED-dieet. Ze zochten nog jongetjes om aan dat onderzoek deel te nemen en ik wist meteen: dit moeten we doen. Alleen moest ik het toen nog aan Floris zien te verkopen. Nadat ik het had uitgelegd sprak hij de legendarische woorden: “Alles voor de wetenschap”. Hij vindt het ook belangrijk dat hij er andere mensen mee kan helpen”.
BRAIN-studie
Floris deed mee aan de BRAIN-studie van de Wageningen Universiteit een onderzoek dat zich richt op het effect van het RED-dieet op ADHD. “Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 60% van de kinderen met ADHD grote gedragsverbeteringen laat zien na het volgen van dit fewfoods-dieet”, zegt Saartje Hontelez die verbonden is aan het onderzoek. “Wij willen beter begrijpen wat er precies in het lichaam gebeurt na het volgen van het RED-dieet. We kijken daarbij naar de hersenactiviteit, bloedwaardes en bacteriën in de darmen. Het eerste deel dat zich richt op de hersenen is nu afgerond, en we zien duidelijke verschillen.
Bij de kinderen die na het dieet geen last meer hebben van ADHD, zien we verhoogde hersenactiviteit in een bepaald gebied van de hersenen. Dit deel van de hersenen vertoont normaal gesproken bij ADHD een verlaagde activiteit. We zien dus dat dit deel van de hersenen meer wordt geactiveerd bij deze kinderen na het volgen van het dieet, net zoals na behandeling met bijvoorbeeld Ritalin”.
RED-dieet als oplossing voor ADHD
Floris bleek bij de 60% van de kinderen te horen waarvoor het dieet een oplossing is voor zijn ADHD. “We begonnen eerst met het afbouwen van de medicatie en daarna was het twee weken heel streng. Toen mocht Floris eigenlijk alleen rijst en kalkoen en nog een paar kleine dingen”, zegt Maaike. “In het begin moest ik alles registreren, al zijn afwijkende gedrag en dat was soms best veel. Maar op een gegeven moment was er gewoon niets meer om te registreren. Ik wist niet wat ik meemaakte. Het was alsof we de Lotto hadden gewonnen.
Vroeger zei Floris altijd: “was ik maar een ander kind”. Wat wij als ouders natuurlijk heel heftig vonden. Maar opeens zei hij dat niet meer. Toen ik hem vroeg waarom hij dat niet meer zei antwoordde hij: “Ik bén nu toch een ander kind”. Dat was voor mij echt een eyeopener.
Op school hadden ze in eerste instanties hun twijfels over het dieet, tot ze zagen dat het werkte. Ze merkten geen verschil in zijn gedrag met medicatie of zonder medicatie mét het dieet. Inmiddels zit hij in 2 Havo en haalt hij voldoendes zónder extra begeleiding”.
Dingen toevoegen aan het RED-dieet
Voor Floris was het dieet behoorlijk zwaar, maar geleidelijk mochten ze weer dingen gaan toevoegen aan het dieet om te kijken hoe hij hierop reageerde. “Toen ik weer aardappels mocht was dat fantastisch, want dat betekent dat je ook chips en frietjes mag bijvoorbeeld”, zegt hij. “Net zoals met mais, toen mocht ik opeens weer taco’s eten! Maar er zijn ook teleurstellingen. Ik kan bijvoorbeeld niet tegen tomaat, toen we dat probeerden merkten we al snel dat het niet goed ging”.
“Als we iets toevoegen aan het dieet waar hij niet tegen kan dan verandert zijn gedrag al snel”, zegt Maaike. “Hij wordt dan ook weer agressiever naar ons toe. Voor mij was het wel echt een groot verschil dat ik nu wist: dit komt daardoor, en straks is het weer over. Dat is zo’n opluchting.
Op de vraag wat hij zelf het moeilijkste vindt aan het dieet antwoord Floris: “Als er wordt getrakteerd en je mag niets hebben”. “Er was een tijd dat Floris spruitjes meenam naar een verjaardag, als vervanging van bitterballen”, zegt Maaike. “Omdat dat toen een van de weinige dingen was die hij mocht. Gelukkig mag hij nu alweer wat meer eten. En inmiddels maken we er een sport van om zelf iets te maken en mee te nemen naar een feestje. Dan bel ik op wat voor een taart ze hebben en die maken wij dan thuis ook alvast aangepast voor hem”.
Heeft je kind ADHD? Een eliminatiedieet zou de symptomen kunnen verhelpen…