Rechter beslist: 15-jarig meisje mag uit gesloten jeugdzorginstelling vanwege ‘inhumane situatie’
Al tijden is er veel te doen over gesloten jeugdzorg, zo startte Stichting Het Vergeten Kind in januari een petitie om, zo zeggen zij: “het opsluiten van kinderen met forse trauma’s en complexe problematiek te stoppen.” Uit een gesloten inrichting komen is voor kinderen niet gemakkelijk, zo moest er voor een 15-jarig meisje zelfs een rechter aan te pas komen. Die heeft vandaag de plaatsing in de gesloten inrichting voor dit meisje beëindigd.
In 2020 zaten er in Nederland ruim 1.800 kinderen in de gesloten jeugdzorg. Uit onderzoek van Stichting Het Vergeten Kind blijkt dat veel van deze kinderen in gesloten inrichten leven in schrijnende omstandigheden.
Hof beëindigt gesloten plaatsing
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, heeft vandaag uitspraak gedaan in het hoger beroep van een 15-jarig meisje tegen de plaatsing in een gesloten jeudzorginstelling. Het hof beëindigt daarmee de gesloten plaatsing van het meisje.
Het meisje zit nu ruim een jaar op een afdeling die eigenlijk bedoeld is voor zeer korte observatie en stabilisatie van jongeren met een acuut veiligheidsrisico. De jeugdzorginstelling kan haar echter niet verder helpen en ze wacht nog steeds op een andere plek. Ze ontvangt, met uitzondering van medicatie, geen behandeling, en moet de hele dag, op enkele uren na, op haar kamer blijven. Het hof stelt daarom dat het gaat om een “inhumane situatie”. Over het gedrag van het meisje bestaan volgens het hof al jaren forse zorgen. Er is sprake van een “heel angstig meisje” dat dingen ziet en hoort die er niet zijn.
Het hof wijst het verzoek van het meisje toe, omdat niet meer aan het doel van de gesloten jeugdhulp, zoals bedoeld door de wetgever, wordt gewerkt. Het meisje heeft het recht om zich in veiligheid te ontwikkelen en in geborgenheid op te groeien met de hulp die zij daarvoor nodig heeft.
Geen basiszorg
In het arrest van het hof staat dat ze het meisje uren, soms wel 22 uur per dag, in eenzaamheid doorbrengt en nauwelijks onderwijs krijgt. Ook blijft basiszorg achterwege, zoals een bezoek aan de tandarts of orthodontist. De voor haar verantwoordelijke gezinsvoogd moet op korte termijn een passende vervolgplek voor het meisje vinden, heeft het hof besloten.
Kinderen van gescheiden ouders komen vaker in aanraking met jeugdzorg