Zo ga je om met een rebellerende tiener
Elke tiener verzet zich tegen zijn ouders en probeert soms iets wat niet mag. Misschien blijven ze wat langer weg dan afgesproken en zitten ze ondanks afspraken continu op hun telefoon. De tienerfase kan ook een tijd zijn waarin kinderen gaan experimenten met drank en drugs. Kortom: een lastige fase dus.
Overigens gedraagt je kind zich niet zo om te pesten. Vanaf een jaar of tien komen er nieuwe hormonen bij en is het brein van je kind weer flink in ontwikkeling. Dit zorgt voor de humeurwisselingen en emotionele reacties op simpele vragen. Dat geruzie is dus niet leuk, maar wel te verklaren. Door het stellen van grenzen zorg je er, te midden van al deze ontwikkelingen, voor dat je kind weet wat wel en niet kan zonder continu strijd te hebben.
Waarom grenzen belangrijk zijn
Je tiener wil zich los maken van zijn kinderjaren en wordt (heel) langzaam volwassen. Hoewel het brein zoals gezegd volop in ontwikkeling is, duurt het nog wel even voor het deel dat verantwoordelijk is voor oorzaak en gevolg af is.
Dat betekent dat je kind allemaal spannende dingen kan bedenken, zoals te veel alcohol drinken en TikTok in plaats van huiswerk, zonder de consequenties daarvan te begrijpen. Het is dan ook de taak van jou als ouder om je kind daarbij te helpen. Door het hanteren van regels en duidelijk maken van grenzen kan je het gedrag van je tiener enigszins reguleren, zodat hij heelhuids de middelbare school doorkomt.
Zo begin je
Het belangrijkste bij grenzen stellen voor je tiener is realistisch blijven. Er zijn vast momenten dat je hem uit frustratie het liefst wil opsluiten in zijn kamer, maar dat werkt niet, tenminste niet lang. Ga samen met een eventuele partner aan tafel zitten en denk na over wat de belangrijkste regels zijn: wat mag absoluut niet en waar kan over onderhandeld worden?
Misschien ben je wat makkelijker over een feestje op vrijdagavond, maar mogen er op dat feestje absoluut geen drugs worden gebruikt. Wanneer je dit bepaald hebt, kan je ze duidelijk communiceren naar je kind. Zo kan je je tiener vervolgens, binnen deze grenzen, zoveel mogelijk vrij laten.
Regels aanpassen
Allemaal leuk en aardig deze grenzen en regels, maar als er iets is waar de gemiddelde tiener niet van houdt, dan zijn het, inderdaad, grenzen en regels. Wees dan ook niet bang wat aan te passen. Wanneer je kind ouder wordt, mag hij misschien wat later thuiskomen of een uur extra op social media.
Heb je het idee dat de leeftijd van meer experimenteren met drank en drugs dichterbij komt? Heb het hier dan over. Dan weet je kind ook dat ze bij jou terecht kunnen bij vragen of problemen.
Zorg voor focus
Een gevleugelde uitspraak van zo’n beetje elke tiener is ‘Ik mag ook helemaal niks!’ Probeer dan ook de focus te leggen op wat je kind wél mag. Is hij boos omdat hij niet tot laat bij vrienden mag blijven? Herinner hem er dan aan dat hij het weekend ervoor een uur later thuis mocht zijn.
Doe dit zonder je te verliezen in eindeloze onderhandelingen, want op deze leeftijd interesseert het je kind niet als er met straf gedreigd wordt. Wel kan je hem motiveren zijn gedrag te veranderen. Wil hij de volgende keer wél langer blijven? Dan moet er een week goed huiswerk gemaakt worden.
Regels breken
Regels zijn er om gebroken te worden, zeker door tieners, dat zullen ze dan ook vast en zeker doen. Wanneer je tiener gezellig om drie uur ’s nachts thuis komt in plaats van de braaf beloofde middernacht en óók nog wat te diep in glaasje heeft gekeken, is het tijd om het te hebben over consequenties.
Ga met je kind aan tafel en bespreek wat er gebeurd is en probeer samen tot een afspraak te komen over de gevolgen daarvan. Dit zal niet in één keer en ook niet altijd goed gaan, maar blijf het proberen, zodat je kind zijn gedrag ook als zijn eigen verantwoordelijkheid gaat zien. Voor je het weet stuur je een echte volwassene de wijde wereld in!
Eenvoudige manieren die écht werken om grenzen te stellen, volgens een expert