Zo wil je wel én niet reageren als je kind pijn heeft
Boem, je kind is keihard gevallen en heeft pijn: hoe reageer je als ouder op je kind met pijn? Er zijn goede en minder goede manieren om het te doen. Wij zetten het voor je op een rijtje.
Kinderen ervaren pijnprikkels net zoals volwassenen, het is dus niet waar dat ze meer immuun zijn voor pijn of minder voelen.
Je kind heeft pijn en huilt, wat nu?
Net als bij volwassenen doet een harde val of stoot ontzettend pijn bij kinderen. Een harde schreeuw of langdurig gehuil is dan vaak een natuurlijke reactie bij de kleintjes. Het is misschien een beetje ongemakkelijk als dat in het openbaar gebeurt, maar kinderen kunnen nu eenmaal hun reacties nog niet controleren zoals volwassenen. Wat ze voelen, zullen ze uiten. Bij pijn is het is heel normaal om je kind heftig te zien reageren.
Zelfs als het gaat om een schijnbaar kleine val of klein wondje, kan het voor je kind al iets heftigs zijn. Het is dan ook van belang dat je in deze voor je kind heftige situatie gepast reageert, zodat je kind de pijn goed kan verwerken.
Hoe je wél kunt reageren als je kind pijn heeft
Een kind met pijn wil niks liever dan jouw aandacht en troost op een moment van blinde paniek. Grote kans dat je kind zelf niet heeft kunnen verwerken en begrijpen wat er net is gebeurd en waarom hij pijn heeft. Goed is dan ook om woorden te geven aan de situatie en de pijn van je kind: leg uit waarom je kind pijn heeft en dat jij er voor hem bent. Wrijf over de pijnlijke plek, pak je kind op, hou het dicht bij je: dit alles kan helpen de pijn te verlichten.
Vraag daarna eens aan je kind hoeveel pijn hij heeft op een schaal van een tot tien. Zo kun je een inschatting hoe erg het echt is en of jullie misschien naar de eerste hulp moeten. In dat laatste geval is het een goed idee om je kind voor de situatie op de eerste hulp heen te praten. Door alles zo veel mogelijk te beschrijven en je kind gerust te stellen, wordt alles iets minder heftig. Een leuke pleister erop en afleiding met een ijsje achteraf kan je kind helpen de pijn iets minder negatief te zien.
Zo reageer je beter niet
Pijn heeft een belangrijke alarmfunctie: het laat een kind weten dat het uit een situatie moet stappen en dat er gevaar is. Door zijn schreeuw of gehuil laat hij aan jou weten dat hij in zo’n situatie zit en hulp nodig heeft.
Door te zeggen dat je kind zich niet moet aanstellen, nu moet ophouden met huilen of dat het wel meevalt, is de kans groot dat je kind in de toekomst minder snel naar jou toe zal komen met pijn. de kritiek zal je kind liever vermijden, maar dat is natuurlijk helemaal niet handig als je kind je nodig heeft in situaties van pijn en mogelijk gevaar. Daarnaast is het niet bepaald goed voor het zelfbeeld van je kind omdat hij kan gaan twijfelen aan zijn eigen gevoelens en ervaringen van pijn.
Je kind te snel pushen om weer verder te gaan kan ook voor verwarring zorgen. Je kind heeft pijn, maar wordt gevraagd verder te spelen, terwijl het lichaam om iets anders vraagt.