Ramadan met kinderen: ‘Na een paar uurtjes vond ze het vasten wel weer genoeg’
De vastenperiode van een maand is in volle gang. De ramadan loopt dit jaar van zonsondergang op 22 maart tot ongeveer 20 april (de ramadan duurt 29 of 30 dagen). Daarna vindt het Suikerfeest plaats, oftewel Eid Al Fitr wat staat voor het einde van de ramadan. Tijdens de ramadan staat natuurlijk het vasten tussen zonsopgang en zonsondergang centraal, maar ook seks hebben of roken is bijvoorbeeld niet toegestaan tijdens deze uren. We vroegen een aantal moeders naar hun ervaringen met de ramadan en hoe zij hun kinderen meenemen in deze bijzondere maand.
De ramadan wordt veelal gezien als een maand van bezinning, van vergiffenis, dankbaarheid, reflectie en delen. Er wordt in deze maand veel gedaan aan vrijgevigheid en liefdadigheid en de maand draait om samenzijn en liefhebben.
Ramadan met kinderen: zo ervaren deze moeders dat
Melissa is moeder van Zayna en Noof. De ramadan is voor haar een heel belangrijke maand: “Ik heb best wel een druk leven, waardoor de motor een soort van altijd aanstaat. De ramadan verplicht mij eigenlijk om even op de rem te trappen en vooral te reflecteren. Om tijd te nemen voor belangrijke dingen, zoals meer focus op mijn geloof, meer tijd voor familie en persoonlijke groei. Daarnaast is het voor mij een feestelijke maand en probeer ik dit ook over te brengen op de kinderen.
Zayna (6 jaar) beseft meer wat de ramadan inhoudt dan Naoufel (3 jaar). We maken in huis altijd een ramadan hoekje met mooie versiering en bijvoorbeeld boekjes. In Zayna’s kamer hangt een ramadan slinger (een soort aftelkalender) met elke dag een kleine opdracht. Dat zorgt er wel voor dat ze er elke dag mee bezig is. Ze wilde dit jaar ook uit zichzelf een dagje mee vasten, maar na een paar uurtjes (toen haar broertje wat lekkers kreeg) vond ze het wel weer genoeg, haha. Ze is natuurlijk ook nog veel te jong om te vasten. Toch vind ik het mooi om te zien dat ze vasten als iets goeds ziet en het daarom wil proberen. Omdat de ramadan niet alleen om vasten gaat, nemen we haar wel bewust mee in andere elementen binnen de ramadan, zoals bijvoorbeeld liefdadigheid richting mensen die het minder hebben dan wij.”
Geen winning mom award tijdens de ramadan
In het dagelijks leven is het soms wel even aanpassen, omdat vasten en jonge kinderen opvoeden soms best pittig is, zo beaamt ook Melissa: “Omdat we pas laat mogen eten en ook heel vroeg opstaan om nog te ‘ontbijten’, merk je dat je na enige tijd minder energie hebt. Het opvoeden op zich wordt daarmee al lastiger en je bent wat sneller geprikkeld of ik heb de neiging om ze sneller hun zin te geven, geen winning mom award dus tijdens de ramadan haha.”
Met liefde geef ik de ramadan aan onze kinderen mee
Ook Daphne, moeder van twee, doet mee met de ramadan omdat haar man moslim is. Vijf jaar geleden deed ze voor het eerst mee. Ze startte met een week lang overdag niet eten, wel drinken. In de periodes dat ze zwanger was of borstvoeding gaf, deed ze niet mee. Dit jaar heeft ze een week lang gevast: “Mijn man is moslim en we willen onze kinderen het geloof meegeven. Ik wil ook graag weten wat mijn kinderen precies meekrijgen en erover mee kunnen praten. Daarom ben ik me actief gaan verdiepen in het geloof en de ramadan.
Voor de kinderen haal ik Islamitische boekjes en speelgoed in huis. Verder vieren we alle Islamitische feestdagen. Iemand zei me ooit dat de islam niet alleen een geloof is, maar ook een levensstijl. Daar kan ik me erg in vinden. Dat is ook precies de reden dat mijn man en ik samen zijn, we liggen qua normen en waarden op een lijn. De manier van leven is prachtig en dat geef ik met liefde aan onze kindjes mee.”
Süeda over de ramadan: ‘Ik kijk er zelfs naar uit om te vasten’