Puber in huis? 5 tips om de band tussen jou en je kind te versterken tijdens de puberteit
Het lijkt soms wel alsof je alleen nog maar kunt discussiëren met je kind. De ene na de andere vraag (uit jouw oprechte interesse) wordt afgeketst en daar lijkt maar geen einde aan te komen. De puberteit duurt vrij lang en dat heeft de nodige gevolgen maar toch zijn er dingen die je kunt doen om de band tussen jou en je kind te versterken.
Praten met pubers is soms zo makkelijk nog niet. Eerder al gaven we je een aantal tips die je kunnen helpen om op een fijne manier het gesprek aan te gaan. In dit artikel geven we je handvatten waarmee je de band met je puberende zoon of dochter kunt versterken. You can do it.
Puberteit: de band tussen ouder en kind
Tijdens de puberteit verandert er van alles voor je kind. Niet alleen ondergaat je zoon of dochter lijfelijke veranderingen, ook kan je puber last krijgen van chagrijnige buien en zet hij zich misschien zelfs tegen jou en je partner af. Hieronder vind je vijf tips die jou en je partner kunnen gebruiken om de band met je puber te versterken.
1. Blijf vragen stellen
Hoewel je misschien moedeloos wordt van de antwoorden op jouw vragen (want die lijken alleen nog maar met ‘ja’, ‘nee’ of ‘waarom’ te worden beantwoord), is het belangrijk dat je je kind vragen blijft stellen. Vraag hoe zijn schooldag was en of alles goed gaat. De kans is best groot dat je dezelfde (korte en soms nietszeggende) antwoorden blijft krijgen, maar je kind voelt wel dat je je altijd in hem interesseert.
Zo kan jouw puber je later in ieder geval niet verwijten dat jij nooit hebt gevraagd hoe het met hem of haar ging in de periode. Hoewel ze zich daar nu niet op die manier bewust van zijn, is dat iets wat ze later maar al te goed kunnen inzien.
2. Plan uitjes met je kind
Misschien zit jouw dochter helemaal niet te wachten op een dagje Amsterdam met jou, toch is het goed om deze quality time in te blijven plannen. Je hoeft er heus geen maandelijks ding van maken, maar zo af en toe is het goed om samen een uitje in jullie agenda te zetten.
Vraag je dochter om een plek uit te zoeken voor de lunch. Zo betrekt je haar bij jullie dagje weg en voorkom je dat ze met tegenzin meegaat naar jouw hotspot. Ze heeft immers zelf een leuke plek uitgekozen. Dat geeft haar ook weer vertrouwen en dat is een essentieel gevoel voor jullie band.
3. Stel je verwachtingspatroon tijdens de puberteit (iets) bij
Hoewel je van alles verwacht van je kind (een opgeruimde kamer, goede cijfers, gemaakt huiswerk en nog veel meer) is het goed om deze verwachtingen tijdens de puberteit iets bij te stellen. Natuurlijk hoeft jouw kind niet alles rond te laten slingeren en is het fijn als het goed gaat op school, maar realiseer je ook dat het best een heftige periode is voor je kind.
Als jij dan ook nog eens elke dag zeurt om een opgeruimde kamer, kan dat net iets te veel zijn voor je kind. Zie het af en toe gewoon even tussen de vingers en pluk zelf even de was ertussen uit. Ook nog eens efficiënter dan er elke keer een discussie over aangaan met als gevolg een heel ongezellig avondmaal.
4. Zorg voor een ouder-kind band
Hoewel dit voor sommigen misschien heel logisch klinkt, zijn er genoeg (vaak moeders) die het liefst de beste vriendin van hun kinderen willen zijn. Laat dit los. Je kind heeft in de puberteit de ruimte nodig en je bent en blijft nou eenmaal de moeder van je kind.
Sterker nog, de meeste pubers hebben juist in de puberteit wat meer behoefte aan afstand en de laatste met wie ze hun geheimen willen delen ben jij. Hard maar waar. Onthoud: ook de puberteit is maar een fase.
5. Geef ze een gevoel van vertrouwen
Hoewel ze in de puberteit jouw grenzen aftasten en deze met name ook overschrijden, is het belangrijk dat je ze een gevoel van vertrouwen geeft. Je wilt als ouder niets liever dan je kind beschermen (en dat gaat met vallen en opstaan) maar probeer daar niet in te overdrijven.
Een goed voorbeeld hiervan is internetveiligheid. Natuurlijk heb je het met je kind over de gevaren van internet en social media, maar probeer ze niet om het uur te checken. Durf ook te vertrouwen op dat ze weten wat ze doen als jij ze op een goede manier informeert.
Meer weten over kids in de puberteit?
- Waarom je je niet met de kledingkeuze van je puber moet bemoeien
- Wat als je puber geld steelt en erover liegt? Zo ga je ermee om
- Al is het soms pittig met een puber in huis: zo blijf je je kind positief benaderen