Pubers en thuisfeestjes
Sinds de meeste kroegen jongeren onder de 18 niet meer toelaten, is het aantal thuisfeestjes flink toegenomen. Dat plaatst ouders voor een hele waslijst aan vragen en dillema’s: schenk ik alcohol, hoe zorg ik dat het niet uit de hand loopt, informeer ik andere ouders over onze huisregels?
Deze week veroordeelde de rechter een moeder voor het feit dat er een meisje dronken was geworden op het feestje van haar dochter. Thuis alcohol schenken aan een minderjarige is niet verboden. Dat werd de vrouw ook niet verweten, maar wel dat er sterke drank was geschonken en dat het meisje daardoor in het ziekenhuis belandde. Na deze uitspraak van de rechter zullen veel ouders zich nog eens extra achter de oren krabben voor ze een feestje geven.
Hoe zorg je nou dat een thuisfeestje van je puber niet uit de hand loopt? Uit eigen ervaring kan ik niet putten, maar inmiddels wel uit de rijke ervaring van vrienden en kennissen. Afgelopen tijd liepen feestjes bij verschillende ouders in mijn omgeving anders dan zij hadden gehoopt en daar valt wel wat van op te steken.
Drie wodka-red bull’s
De dochter van Margreet (15 jaar) ging naar een feestje van een vriendin die zestien werd. Margreet had met haar dochter afgesproken dat ze tot haar achttiende niet zou drinken, maar die avond kwam er een kink in de kabel. Er was volop drank aanwezig op het feestje, dankzij alle flessen die het feestvarken kreeg. En haar dochter dacht dat die drie wodka-red bull’s geen kwaad konden. Gevolg: het feestje eindigde op de eerste hulp. Margreet was niet alleen woest op haar dochter, maar ook op de ouders die dat feestje gaven: “Ze kwamen pas om 1.00 uur even kijken of alles wel goed ging. Volgende keer stem ik dus even af met andere ouders, voor ik aanneem dat ze wel een oogje in het zeil houden.”
Merel dacht een klein feestje met een paar goede vrienden te geven toen haar ouders het weekend in Londen waren. Haar vader Jeroen had het risico op een ‘home alone party’ wel ingecalculeerd, maar niet dat er zo’n twintig anderen langs zouden komen. “Het is toch niet te geloven, stonden er ineens allerlei vage bekenden voor de deur. Daar was Merel niet tegenop gewassen. Blijkt dat die feestneuzen elkaar allemaal appen waar de ouders weg zijn. Daar staan ze vervolgens op de stoep. Merel heeft uiteindelijk midden in de nacht de buren gebeld, omdat ze niet wist hoe ze iedereen het huis uit moest krijgen.” De volgende weekendtrip was al gepland, maar toen waren de buren ingeseind, en hielden de boel in de gaten. Echt nodig was dat niet, want de kater die Merel had duurde lang.
Voorkomen beter dan genezen
Toen de dochter van Lex achttien werd, mocht ze voor het eerst thuis alcohol schenken op haar feestje. “Jij bent verantwoordelijk dat er vanavond niet geschonken wordt aan vrienden onder de 18,” sprak Lex met haar af. Daaraan had hij wel fijntjes toegevoegd: ”Ik wil het zelf ook wel even komen vertellen.” Dat was niet nodig. Aan het eind van de avond was het krat bier dat hij had ingekocht niet eens leeg.
Ook Christien vond een handige oplossing. “Stijn mag sinds zijn zeventiende af en toe wat drinken, maar niet meer dan twee biertjes en geen sterke drank. Voor zijn verjaardagsfeestje leek ons dat geen gekke regel, maar er zijn natuurlijk ouders die daar strikter in zijn. Dus we hebben alle ouders een mail gestuurd waarin we uitlegden dat we wel wat bier zouden schenken, maar vooral alcoholvrij bier. Duidelijk was ook dat wij die avond thuis waren en de boel een beetje in de gaten hielden. Dat werd heel erg gewaardeerd.
Braaf? “Ach wat is er mis met een feestje waar ouders af en toe even binnenlopen om iets uit de koelkast te halen? Ze hebben gewoon nog een beetje toezicht nodig. Niet te veel, maar ook niet te weinig. En het was een top feestje.”