Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 31 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

4 belangrijke feiten die je een kijkje geven in het puberbrein

Het is soms best een uitdaging – om samen met een puber onder één dak te wonen. En natuurlijk houd je zielsveel van je puber, maar soms is het lastig om hem of haar te begrijpen. Waar komt bijvoorbeeld dat recalcitrante gedrag vandaan? Maak je niet druk, want deze feiten kunnen je helpen om je een beetje in het puberbrein te verplaatsen.

Dit wil je weten over het puberbrein van je kind

1. Het puberbrein heeft veel slaap nodig

Heb je een puber in huis die in het weekend met gemak het klokje rond slaapt? Dat hoeft niet meteen te betekenen dat hij of zij een luiwammes is, want jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben gewoon meer slaap nodig. Dit zou ongeveer 9 uur per nacht moeten zijn.

En loop je er dan ook nog tegenaan dat je puber regelmatig aan het nachtbraken is, maar de volgende ochtend niet uit bed te branden is? Daar is ook een verklaring voor! In de pubertijd wordt het slaaphormoon ‘melatonine’ steeds later afgegeven. Dit zorgt ervoor dat je kind steeds later moe wordt – en daardoor opblijft tot in de kleine uurtjes.

6x tekenen dat de puberteit bij je kind écht is begonnen

2. De hersenen worden sterk beïnvloed door hormoonveranderingen

In de pubertijd gieren de geslachtshormonen plotseling door het lichaam: van testosteron tot progesteron. Dit brengt een hoop veranderingen teweeg – op lichamelijk gebied, maar ook op emotioneel gebied.

Testosteron zorgt er bijvoorbeeld voor dat pubers steeds meer risicogedrag gaan vertonen en hun grenzen gaan verkennen. Dit komt doordat het hormoon de angsten remt en het zelfvertrouwen vergroot. En om deze reden denkt je puber dat hij of zij de hele wereld alleen aankan!

Al is het soms pittig met een puber in huis: zo blijf je je kind positief benaderen

3. Het puberbrein is zeer gevoelig voor beloningen

Bij pubers zijn de emotionele hersengebieden verder ontwikkeld dan de rationele hersengebieden. Dit zorgt er dan ook voor dat het puberbrein sterk reageert op beloningen. Dit geeft namelijk direct een goed gevoel.

Het gevolg hiervan is dat pubers regelmatig keuzes maken die voordelen op de korte termijn opleveren. Om deze reden gaan tieners vaak op zoek naar kicks en uitdagingen, zoals het gebruik van alcohol of tabak. Er wordt niet per se nagedacht over de gevolgen op de lange termijn, want pubers handelen eerder uit emotie dan verstand.

4. De hersenen kunnen lastig weerstand bieden tegen emoties

In de pubertijd zijn de rationele hersengebieden nog niet sterk genoeg om de overgevoeligheid van de emotionele hersengebieden onder controle te houden. Kortom: het puberbrein is tijdelijk uit balans. De emoties van tieners worden hierdoor nauwelijks geremd.

Handig om te weten – voor de eerstvolgende keer dat je puberzoon zich plotseling aangevallen voelt of je puberdochter binnen een oogwenk verandert in een drama queen.

9x deze dingen zijn erg herkenbaar als moeder van een puberdochter

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.