Dit kun je doen als je puber je stress oplevert
Pubers, vaak zijn ze harstikke lief, maar soms halen ze het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als je naast het ouderschap ook nog druk bent met werk, huishouden, je relatie en allerlei andere dingen. Maar hoe ga je ermee om als je puber je echt stress oplevert?
Het wordt elke ouder wel eens teveel als het allemaal tegelijk op hem afkomt. En als je kind dan ook nog keuzes maakt waar je niet op zit te wachten, zit je wel eens met je handen in het haar. Toch wil je jouw puber niet afsnauwen, hoe voorkom je dat?
Juiste keuzes maken
Elke leeftijdsfase van je kind kent zijn uitdagingen. Je herinnert je bijvoorbeeld vast nog wel de driftbuien van je kleuter. De puberteit is de leeftijdsfase waarin je op lang niet alles meer invloed hebt en je soms de dingen die ze doen niet begrijpt. Tijdens de opvoeding heb je alles eraan gedaan om je kind de juiste keuzes te laten maken in de toekomst, maar als dat voor hem uiteindelijk anders is dan wat jij in gedachten had, kan dat soms best wat stress bij jou als ouder opleveren. Je wilt immers niks anders dan goeds voor je kind en in zijn ogen is dat misschien wat anders dan hoe jij het voor je ziet.
Kijk kritisch naar jezelf
Als allereerste is het belangrijk om eerst eens kritisch naar jezelf te kijken. Ben je zelf eigenlijk wel realistisch? Kan jij dat wat je van je kind verwacht, ook daadwerkelijk van hem verwachten? Ga eens terug naar je eigen puberteit. Hoe was jij als puber? Deed jij nooit iets wat je ouders liever niet hadden gewild? Dat hoort er een beetje bij, toch? Het is normaal dat je op die leeftijd dingen wilt proberen. Juist de dingen die je in de opvoeding nooit hebt meegekregen of waar je niet bekend mee was.
Bedenk dat het waarschijnlijk puur nieuwsgierigheid is, wat niet gek is als je kind ook met andere mensen om gaat dan hij eerder deed. Misschien kun je door het te relativeren je stress al wat minder groot maken.
Deel je stress
Als je je echt zorgen maakt om je kind, dan is het goed om met hem in gesprek te gaan. Je kunt prima vertellen wat jij voelt en waar je je zorgen om maakt, maar houdt het bij jezelf. Veroordeel je kind niet voor wat hij doet of heeft gedaan, dan wordt de kans op een goed gesprek wel erg klein. Laat merken dat jij alleen maar het beste voor je kind wil, misschien begrijpt hij dan jouw zorgen wel. En kan hij jou weer geruststellen.
Of niet, maar dan praat je er in ieder geval samen over. Laat hem weten dat hij altijd bij jou terecht kan als hij hulp nodig heeft of gewoon even wil praten. Je kind iets verbieden, is geen goed idee, omdat je dan juist het tegenovergestelde uit kunt lokken. En als je ervoor zorgt dat de band tussen jou en je kind goed is, zul je zien dat het communiceren ook makkelijker gaat. Want hoe fijn is het als je puber je wel alles toevertrouwd wat er bij hem speelt?
Stress in relatie
Een puber in huis kan voor de nodige stress zorgen. Deze stress kan ook voor stress in de relatie met je partner zorgen en dat kan nog wel eens voor problemen zorgen. Stress kan namelijk ervoor zorgen dat je anders naar je partner gaat kijken. Je merkt meer de negatieve kanten dan de positieve kanten op. Ook kun je je zorgen afreageren op je partner, wat voor spanning kan zorgen.
Daarom is het juist zo belangrijk dat je, ook als je anders over een situatie denkt, er wel samen over blijft praten. Respecteer elkaars mening en probeer tot een middenweg te komen in hoe je het wil oplossen met betrekking tot jullie kind. En probeer daarin geduld met elkaar te hebben.