Je puber straffen: hoe doe je dat op een verantwoorde en werkende manier?
Achteraf gezien is de peuterpuberteit er niks bij: de échte puberteit. Je dochter kan de meest hatelijke opmerkingen richting je hoofd smijten en je zoon vertikt het om aan tafel zijn telefoon weg te leggen. Luisteren naar jouw regels? Ho maar. Laat niet over je heen lopen, je puber straffen doe je zo.
Je puber straffen
Vertoont jouw puber gedrag wat echt niet door de beugel kan? Adequaat en consequent reageren is belangrijk. Maar een puber straffen, hoe doe je dat eigenlijk op een verantwoorde (en werkende) manier?
Waar je een peuter nog met een time-out op de trap kon zetten, wordt dat nu een lastig verhaal. Een kind verbieden de deur uit te gaan? Ook niet altijd haalbaar. Het is soms lastig om een passende straf te bedenken voor je puber waarmee je ook nog eens resultaat boekt. Een aantal tips en tricks om het wat makkelijker te maken.
1. Straf direct en consequent
Het is het best om meteen nadat er iets gebeurd is te straffen, en dat vooral niet te lang uit te stellen. Je puber moet leren dat verkeerd gedrag direct consequenties heeft en dat ze er niet nog even mee kunnen wegkomen.
2. Wees niet bang om te straffen
Vooral pubers kunnen op z’n zachtst gezegd boos en geïrriteerd reageren als je ze straft. Laat je daar niet door tegen te houden en wees dus niet bang om te straffen. Jij als ouder hebt de touwtjes in handen. Als ze dreigen niet in te gaan op de straf heeft ook dát weer consequenties.
3. Denk na over een passende straf
Denk na over wat een passende straf zou zijn dat hoort bij het gedrag dat je puber heeft vertoond. Heeft je zoon zijn telefoon erbij gepakt aan tafel? Dan neem je zijn telefoon in. Heeft je dochter iets heel erg vies gemaakt? Dan moet ze de rommel zelf opruimen.
Ook is het goed om te weten dat een lange duur van de straf niet per se effectiever is dan een kortere duur. Je kunt beter twee dagen huisarrest geven dan een hele week.
4. Straf het gedrag
Reageer je niet af op je kind persoonlijk maar op het gedrag dat hij of zij vertoont. Leg duidelijk uit wat niet mag en waarom je het gedrag niet tolereert. Dit is nog steeds een belangrijk leerproces voor je puber.
Laat hem dan ook zeker zijn verhaal doen. Ga uit van een gelijkwaardige positie tussen jullie (ook al ben jij de ouder) dit geeft ze vertrouwen.
LEES OOK: Praten met pubers: 17 tips voor een (echt) goed gesprek
5. Blijf rustig en laat je kind kalmeren
Laat je puber even op zijn kamer zitten om af te koelen (net als jij). Je kunt uit boosheid snel dingen beslissen of zeggen die je eigenlijk anders had willen zeggen als je eenmaal zou zijn afgekoeld.