Je puber leren sparen: 5 tips waardoor ze hun zakcenten liever opzijzetten dan uitgeven
Je puber leren sparen is ontzettend belangrijk. Kids krijgen zakgeld, nemen een bijbaantje en kopen zelf (een deel) van hun kleding. Maar hoe leer je jouw puber geld opzij te zetten?
Je puber leren sparen
Maar liefst 93% van alle scholieren spaart, en het is belangrijk dat jouw kind dat ook leert. Je puber leren sparen is niet alleen belangrijk voor nu maar vooral voor later als ze financieel onafhankelijk zijn.
Kinderen leren over hoe ze om moeten gaan met hun geldzaken is daarom een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Op deze manieren kun je ze leren sparen.
1. Spaardoelen opstellen
Net zoals jij je doelen hebt om te sparen, van een buffertje tot zonnepanelen voor op het dak, is het ook goed om jouw puber een spaardoel te laten opstellen. Misschien willen ze graag een nieuwe gameboy of kunnen ze vast wat geld apart zetten voor een reisje na hun eindexamen. Hoe dan ook, sparen voor een doel maakt het al een stuk makkelijker.
Bij de meeste banken kun je een aparte spaarrekening aanmaken en deze een naam geven met een afbeelding. Op deze manier kunnen ze makkelijker het geld opzij leggen in een potje.
2. Laat ze geld uitgeven
Van fouten maken leer je. Je puber moet ook een paar keer onderuit gaan om te voelen dat het niet helemaal goed is gegaan. Als ze al hun geld uitgeven en ze willen vervolgens tanken met hun scooter maar het geld is op, leren ze wat de consequentie daarvan is.
Het is makkelijk om dan als ouder de tank vol te gooien, maar ze leren er meer van als je dat niet doet en ze pas twee dagen later weer kunnen rijden als ze weer geld krijgen. Op deze manier merken ze dat het beter is om op de lange termijn altijd wat geld apart te hebben staan.
LEES OOK: Dit is hoeveel zakgeld je kunt geven per leeftijd
3. Onderscheid tussen bank- en spaarrekening
Het is belangrijk om duidelijk het verschil uit te leggen tussen hun gewone bankrekening en een spaarrekening. Het sparen wordt ook makkelijker als je deze twee potjes geld uit elkaar kunt houden.
Op hun spaarrekening staat geld waar ze in principe niet aan mogen komen (tenzij ze hun spaardoel hebben behaald en dit vooralsnog graag willen uitgeven), op hun bankrekening staat geld dat zij wél kunnen uitgeven.
4. Geef ze advies over uitgaven
Zie het maar zo, jij bent de financieel adviseur van je puber. Geef ze daarom ook echt advies. Leg uit dat bijvoorbeeld geld uitgeven aan spelletjes en sigaretten als sneeuw voor de zon verdwijnt. Terwijl dat wanneer ze sparen en een gameboy kopen (of natuurlijk iets anders) ze daar veel meer en langer plezier van zullen hebben.
5. Een bijbaantje
Als ze zelf voor hun geld moeten werken, leren ze wat de waarde van geld is. Niet alleen krijgen ze een idee van hoeveel je verdient voor bepaalde werkzaamheden, ook is de kans groot dat ze het minder snel uitgeven. Ze hebben er immers uren voor in de supermarkt gestaan en dat is ze nogal veel waard.