Wil je puber deze zomer alleen op vakantie? 10x zo bereid je hem voor
Na maanden zeuren geef je toe, je puber mag alleen op vakantie met zijn vrienden. Het zou natuurlijk mooi zijn als ’ie cultuur gaat snuiven in Toscane of fris rondbanjert in de Ardennen. Maar dikke kans dat je kind terechtkomt in ‘gezelliger’ oorden als Salou of Renesse. Des te belangrijker om hem goed voorbereid uit te zwaaien.
Je kind loslaten is altijd moeilijk, en zeker als het voor langere tijd is. De eerste keer dat ze alleen op vakantie gaan zal voor jou als ouder dus best spannend zijn. Wat helpt is als je het gevoel hebt dat je jouw kind goed voorbereid op vakantie stuurt.
Puber alleen op vakantie
Deze tien tips kun je gebruiken om je puber voor te bereiden als hij alleen op vakantie gaat.
1. Stel regels over alcohol, uitgaan, seks
Pubers die met hun ouders duidelijk afspraken maken, gedragen zich op vakantie verantwoordelijker dan jongeren die dat niet doen. Zelfs als je puber alleen op vakantie is. Begin een gesprek door je kind te laten vertellen wat zijn kijk is op alcohol, uitgaan en seks. Geef vervolgens aan wat jouw gedachten zijn. Samen kun je tot een compromis komen, waar vervolgens heldere regels uit voortvloeien. ‘Niet meer dan drie glazen alcohol per dag’ is nu eenmaal een stuk duidelijker dan ‘Zul je uitkijken met drank?’ Wees niet bang om die regels te stellen: ook al ben je er niet bij om ze te controleren, het voelt voor pubers toch niet prettig afspraken zonder meer aan hun laars te lappen.
2. Laat ze nadenken over geld
Ook op vakantie is geld vaak een twistpunt. Zeker als het budget niet al te groot is en er verschillende ideeën heersen over het bestedingspatroon. Laat pubers van tevoren vast nadenken over de verschillende mogelijkheden. Beheert ieder zijn eigen portemonnee, of maken ze met z’n allen een pot? En wat wordt daar dan uit betaald? Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om alleen de algemene boodschappen hieruit te betalen, zodat jongeren merken wat drank kost en welk deel van hun budget ze daar aan kwijt zijn.
3. Zet condooms op de paklijst
Het voelt voor pubers (en ouders!) al snel geforceerd om het onderwerp ‘veilige seks op vakantie’ aan te snijden. Maar belangrijk is het wel: één op de vijf jongeren krijgt te maken met een soa. Het zou dus heel normaal moeten zijn om condooms mee te nemen en te gebruiken. Stop ze niet stiekem in de tas: dan denkt je kind dat je hem niet vertrouwt. Stel liever samen een paklijst op waar alles opstaat wat er mee moet: paspoort, zwemkleding, handdoeken, zonnebrand en oja, ook voorbehoedsmiddelen.
4. Laat ze kennismaken met de buren
Raadt je puber aan om zich voor te stellen aan volwassenen rond z’n vakantieadres. Gaat hij mee met een georganiseerde reis, dan heeft hij sowieso te maken met de reisleiders. Die leert hij onderweg al kennen, en meestal is er op de plaats van bestemming een aantal vaste contactmomenten. Zo moet je je de eerste avond vaak al melden voor uitleg over huisregels, te boeken excursies, noodsituaties en de terugreis.
Gaat de groep zelfstandig op vakantie? Dan is het handig als ze zich voorstellen aan volwassenen in de buurt: het campingpersoneel of de bewoners van de naastgelegen tenten of appartementen. Praktisch voordeel is natuurlijk dat ze de luchtbedpomp of blikopener mogen lenen of mee kunnen rijden naar de supermarkt. Bovendien zullen ze zich in de buurt van volwassenen minder snel misdragen. En is er iets aan de hand, dan weten ze waar ze hulp kunnen zoeken.
5. Meer actie = minder drinken
Als er genoeg te doen is in het vakantieoord, zullen jongeren automatisch minder behoefte hebben om de hele dag met een biertje bij de tent of het hotel rond te hangen. Drankpreventie begint dus al bij het uitzoeken van de bestemming. Stimuleer het kiezen van een camping waar dagelijks activiteiten, excursies of sportwedstrijden worden georganiseerd. Daarnaast helpt het natuurlijk als ze bordspelletjes, een voetbal of beachball meenemen.
6. Met zijn drieën is het veiligst
Leg uit dat het, indien mogelijk, altijd beter is om er met zijn drieën op uit te gaan dan met zijn tweeën. Gebeurt er iets, dan kan één van de vrienden bij het slachtoffer blijven terwijl de ander hulp zoekt.
7. Waar bewaren ze waardevolle spullen?
Naast paspoort en camera gaan natuurlijk ook de iPod, het mobieltje en misschien een DS of PSP mee. Hoe denkt je puber die tegen diefstal of schade te beschermen? Praat daar van tevoren over (en sluit natuurlijk een goede reisverzekering af).
8. Bespreek de feiten over alcohol
Vakantie en drank zijn voor veel jongeren onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meesten laten het niet bij een glaasje wijn bij het eten. Uit onderzoek blijkt dat jongens tijdens hun vakantie gemiddeld 17 glazen alcohol per dag drinken, meisjes gemiddeld 7.
Omgerekend betekent het dat jongens er tijdens een tiendaagse vakantie 6 kratten bier doorheen jagen, tegen 2 kratten of 50 (!) mixdrankjes voor meisjes.
Pubers zijn gevoelig voor feitelijke informatie. Baseer daarom je argumenten op de cijfers. Dat een Breezer of ander mixdrankje ongeveer net zoveel calorieën bevat als een kroket (146), maakt wellicht indruk. Dat alcohol je hersenen aantast en je minder scherp maakt waardoor je niet meer doorhebt wat je doet, misschien ook.
9. Bereid ze voor op lastige situaties
De meeste pubers kunnen best beredeneren wat in hun ogen oké is en wat niet, maar op het moment suprème is het niet altijd makkelijk om grenzen aan te geven. Nieuwe ervaringen zijn spannend en dus aantrekkelijk, maar de gevolgen kunnen ze meestal nauwelijks overzien. Het helpt om thuis vast over situaties te praten waarbij een verstandige reactie van belang is. Wat doet je dochter wanneer een onbekende maar überknappe jongen in de disco vraagt of ze meegaat naar het strand? Of wanneer hij, eenmaal daar, aandringt om met elkaar naar bed te gaan? Bespreek mogelijke reacties en argumenten om zo’n situatie tot een goed einde te brengen. Of, liever nog, hoe je zo’n situatie ziet aankomen en kunt omzeilen als je er niets voor voelt. Praten over condoomgebruik past prima binnen deze context. Want je kunt ze wel netjes meenemen, maar op welk moment haal je ze tevoorschijn?
10. Vertrouw ze
Tot slot blijft er voor ouders één heel belangrijke taak over, en dat is met nadruk zeggen dat je je puber vertrouwt. Daardoor voelt hij zich volwassen, serieus genomen en veilig. Bovendien vergroot de wetenschap dat zijn ouders achter hem staan zijn weerbaarheid, waardoor je kind op kritieke momenten makkelijker zijn verantwoordelijkheid durft te nemen. Ook al maakt hem dat (tijdelijk) minder populair. En natúúrlijk wil geen enkel kind zijn ouders teleurstellen…
‘Doe normaal!’ 10x dingen die jij doet waarvoor je puber zich doodschaamt