Redactie
Redactie Opvoeden 3 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Psycholoog deelt 6 tips om een kind dankbaarheid bij te brengen

In de Verenigde Staten staten hebben ze Thanksgiving, een feestdag waarbij dankbaarheid centraal staat. Hoewel we in Nederland niks met die traditie hebben, is het wel belangrijk om een kind te leren dankbaar te zijn voor wat het heeft.

Zeker zo rond de feestdagen is het mooi om even stil te staan en dankbaar te zijn voor alles wat je hebt. Met deze tips breng je het jou kids bij.

Zes tips voor een dankbaar kind

Want niemand wil een verwend, blasé kind grootbrengen. Maar hoe breng je een kind bij om te waarderen wat het heeft? Kinderpsycholoog Giacomo Bono schreef het boek Making Grateful Kids. In zijn filosofie vormt empathie de rode draad. Hoe meer steun een ouder toont, des te makkelijker een kind goede gewoontes aanleert en zich kan uiten. Dat zijn beide belangrijke ingrediënten om uit te groeien tot een dankbaar iemand.

1. Ken de sterke eigenschappen van je kind

Het is belangrijk aandacht te schenken aan de unieke karaktertrekken die een kind ontwikkelt als het ouder wordt. Welke eigenschappen bezit je kind al van nature? Vanuit dat punt kun je bepalen wat je je kind wil meegeven en hoe je dat doet. ‘Ik had zelf niet in de gaten dat humor het sterkste punt van mijn zoon is. Nu ik begrijp dat hij sacrasme inzet om grappig te zijn, kunnen we van daaruit verder groeien’, vertelt Bono.

2. Luister wanneer ze hulp nodig hebben

Tussen je werk en sociale verplichtingen door, is je tijd en aandacht enorm waardevol. Vergeet niet wat daarvan te delen met je kinderen. Een kind heeft het nodig je oprechte aandacht en interesse te voelen om een betekenisvolle band op te kunnen bouwen met anderen.

Lees ook: Wat betekent ‘vervelend gedrag’ eigenlijk bij je kind?

3. Vertrouw op anderen

Als moeder wil je misschien alles wat je kind doet op de voet volgen. Heel begrijpelijk, maar vertrouw ook op andere mentoren in het leven van je kind. Bono zelf en zijn vrouw deden bijvoorbeeld alles om hun zoon te leren zijn  veters te strikken. Uiteindelijk leerde hij het van zijn karate-docent. ‘Nu vertrouwen we op hem om hem om onze zoon te laten wennen aan ideeën waar hij anders een afkeer voor zou hebben.’ Het belang van huiswerk en andere verantwoordelijkheden neemt hun zoon sneller aan van zijn karatemeester. En dat is niet erg.

4. Maak tijd voor quality time

Ouders kunnen net zo vergroeid zijn met hun telefoon als kinderen. Probeer die gewoonte te doorbreken. Verban telefoons van de eettafel of maak bewust tijd om écht contact te hebben met je kind door bijvoorbeeld samen te wandelen.

5. Geef een kind onbetaalde verantwoordelijkheden

Je kan een kind op een andere manier verwennen en ze toch verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen. Laat een kind af en toe een klusje doen in huis zonder beloning om aan te tonen dat soms alleen een klusje voltooien al beloning genoeg is.

6. Moedig teamwork met familie aan

In aanvulling op het bovenstaande: het is belangrijk een kind te laten voelen dat het onderdeel is van een team. Dek bijvoorbeeld samen de tafel. Samen iets doen voelt veel minder als werk en schept een vertrouwensband tussen het gezin.

Dit artikel verscheen eerder op Famme.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.