Nog niet eerder zo veel sympathisanten: jeugdzorgmedewerkers betogen vandaag met uniek protest in Den Haag
Jeugdzorgmedewerkers, bestuurders, wethouders, ouders, jeugdadvocaten, docenten, zzp’ers en misschien zelfs jongeren protesteren vandaag op het Malieveld in Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen in de jeugdzorg. Die demonstratie is uniek: niet eerder deden zoveel sympathisanten mee voor de problemen in deze sector.
In 2019 werd er al eens eerder gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de problemen in de jeugdzorg, maar toen stonden er vooral jeugzorgmedewerkers.
Problemen in de jeugdzorg
Medewerkers van de jeugdzorg hebben om middernacht het werk neergelegd voor een heel etmaal, omdat ze vinden dat er te weinig geld is voor hun sector. Ook vinden ze de werkdruk te hoog en de wachtlijsten te lang. In Nederland werken 32.400 mensen in de jeugdzorg. Bij de demonstratie van vanmiddag worden zo’n 5.000 mensen verwacht.
Decentralisatie
In 2015 werd de jeugdzorg gedecentraliseerd en werd de gemeente verantwoordelijk voor jeugdzorg. Daarvoor was deze zorg gecentraliseerd en lag het bij de overheid. De verschuiving van overheid naar gemeente ging gepaard met een bezuiniging van vijftien procent. Het idee leek goed: de zorg beter en goedkoper kunnen uitvoeren, omdat de gemeente haar inwoners beter kent dan de overheid.
In de praktijk bleek dat toch even anders. In plaats van mindere en goedkopere zorg werd de jeugdzorg alleen maar meer en duurder. De lange wachtlijsten zijn daar concreet gevolg van. In deze aflevering van Vroeg! van NPO1 kun je luisteren naar meer achtergrondinformatie over de problematiek.
Toename mentale problemen
Het is inmiddels bekend dat er sprake is van een stevige toename van mentale problemen bij jongere mensen. In een brief van Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, noemt de minister dit ook als reden voor het groeiend aantal vroegtijdige schoolverlaters. In zijn brief verwijst hij naar een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek van vorig jaar. Daaruit bleek dat in de eerste helft van 2021 de mentale gezondheid in Nederland zich op een dieptepunt bevond. Jongvolwassenen waren het vaakst psychisch ongezond; het percentage dat zich neerslachtig en somber voelde lag bovendien hoger dan voorheen. Dit lag voor een groot deel aan de crisismaatregelen voor corona.