‘Het nieuwe statussymbool onder tieners kost 10 euro en zit in een plastic flesje’
“Het nieuwe statussymbool onder tieners kost 10 euro, zit in een plastic flesje en heet; Prime. Wie het drinkt is cool, hip, gaaf, of hoe je dat tegenwoordig ook noemt. En het flesje gooi je na gebruik zéker niet weg.
Een paar maanden geleden kwam onze buurjongen terug van een vakantie uit Amerika. Zijn souvenirs? Een lading flesjes frisdrank, niet zomaar frisdrank, nee: Prime.
Prime is een hype onder tieners
Zelf had ik er nog nooit van gehoord, maar dat gold zeker niet voor mijn kinderen van 12 en 10. Prime is namelijk een enorme hype op TikTok en YouTube vertelden ze. “Bij de Jamin kost het 10 euro!”, zei mijn zoon met grote ogen.
Mijn buurjongen vertelde trots dat je in Amerika maar een paar dollar hoefde neer te leggen voor een flesje van dit mierzoete drankje en mijn kinderen waren dolgelukkig toen ze een slokje van hem mochten proeven.
Ik besteedde er verder geen aandacht meer aan, maar de hype bleek niet zo snel voorbij. Bij de toko bij ons in de wijk doken de flesjes en blikjes opeens op voor ‘maar’, 8 euro per stuk. Een koopje vinden mijn kids, maar ik blijf het belachelijk vinden.
Logan Paul en KSI, oprichters van Prime.
Logan Paul en KSI
Zijn populariteit dankt Prime aan, hoe kan het ook anders, social media. Op YouTube en TikTok word je doodgegooid met influencers en ‘gewone tieners’ die de flesjes aan de man brengen. De populariteit is niet geheel toevallig, want de oprichters van het merk zijn zelf ook geen onverdienstelijke influencers.
Internethelden én boksers KSI en Logan Paul zijn namelijk de masterminds achter het populaire merk. Met een gezamenlijke following van meer dan 40 miljoen volgers kon het bijna niet anders dan dat het merk een vliegende start zou hebben.
Verschil tussen Prime Energy en Prime Hydration
Prime komt in elf smaken en twee varianten, een sportdrank en een energiedrank, beide zonder toegevoegde suikers, maar met een belangrijk verschil. De energiedrank bevat namelijk een grote hoeveelheid cafeïne. Eén blikje bevat wel 2,5 keer zo veel cafeïne als Red Bull. Kinderen kunnen volgens het Voedingscentrum daardoor gezondheidsklachten krijgen zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slaapproblemen en angstgevoelens. De energieversie is daarom sinds kort ook verboden in Nederland. Toch is hij in sommige winkels nog verkrijgbaar.
De sportdrankversie, bij tieners bekend als hydration, blijft wel gewoon legaal te verkrijgen en is meer een soort veredelde limonade. Volgens KSI en Logan een gezond alternatief voor andere sportdranken, maar daar hebben veel mensen hun vraagtekens bij. Zo was de drank al in opspraak wegens het hoge gehalte vitamine A, wat nutteloos is én schadelijk kan zijn. Als je meerdere flesjes drinkt op een dag kan dat toxisch zijn en kan dat leverproblemen opleveren. Ik hoop dus maar dat deze hype toch snel weer overwaait.”