Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Puber 14 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Pre-puberteit symptomen: hoe merk je dat de puberteit eraan zit te komen?

Voordat de puberteit begint, komen kinderen eerst in de pre-puberteit terecht. Wat is het precies, hoe herken je deze fase en misschien wel het belangrijkste: wat merk je hiervan?

Een tipje van de sluier: deze pre-puberteit begint in veel gevallen eerder dan je denkt

Wat is de pre-puberteit?

De pre-puberteit is ook wel de fase waarin het lichaam van een kind zich gaat voorbereiden op de puberteit. Het begint allemaal met hormonale veranderingen. Deze hormonale veranderingen zijn ook wel de voorlopers van de groeispurt, waarbij de borsten bij meisjes en de testikels bij jongens gaan groeien. 

Wanneer vindt pre-puberteit normaal gesproken plaats?

De pre-puberteit begint meestal rond de leeftijd van 8 tot 11 jaar bij meisjes en iets later, tussen 9 en 12 jaar, bij jongens. Dit zijn gemiddelde leeftijden, want zaken als genetische factoren, voeding, gezondheid en omgevingsinvloeden kunnen allemaal een rol spelen bij de start en het verloop van de pre-puberteit.

Verschillen tussen jongens en meisjes

Hoewel er veel dingen rondom de pre-puberteit vergelijkbaar zijn tussen jongens en meisjes, zijn er ook enkele verschillen. Meisjes vertonen meestal eerder tekenen van pre-puberteit en de puberteit dan jongens. Dit heeft alles te maken met de hormonen. Bij meisjes kunnen bijvoorbeeld al vroeg de borsten gaan groeien, terwijl jongens op dezelfde leeftijd nog geen zichtbare veranderingen aan hun lichaam hebben.

Hoe merk je dat je kind in de pre-puberteit zit?

Er zijn verschillende veranderingen die kunnen wijzen op de pre-puberteit. Veranderingen zoals: 

Groeispurt

Een van de eerste tekenen van pre-puberteit is een snellere groei van het lichaam. Kinderen kunnen in korte tijd aanzienlijk groter worden en hun ledematen kunnen langer lijken in verhouding tot hun lichaam.

Veranderingen aan lichaam

Bij meisjes kunnen de borsten beginnen met groeien. Bij jongens kunnen de ballen beginnen met groeien, waarna ook de penis een groeispurt zal maken. Ook kunnen zowel jongens als meisjes veranderingen in de vorm van het lichaam gaan opmerken. Meisjes zullen bredere heupen krijgen, terwijl jongens juist bredere schouders krijgen.

Veranderingen in lichaamsvet

Nog een verandering tijdens de pre-puberteit, is het lichaamsvet. Meisjes kunnen vooral rond de heupen, billen en borsten meer vet krijgen. Bij jongens zal er eerder een afname van lichaamsvet zijn, waardoor spieren meer zullen opvallen.

Emotionele veranderingen

Tijdens deze fase zullen de hormonen ook veranderen. Hierdoor krijgen de pre-pubers te maken met emotionele schommelingen, waaronder stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en soms gevoelens van zelfbewustzijn. Gelukkig duren bij de pre-puberteit deze wisselingen minder lang dan wanneer je kind in de echte puberteit zit. 

Dít is waarom slapen tijdens de puberteit zo belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.