Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Mentale gezondheid 9 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Prepuberteit: hoe leer je jouw bijna-puber omgaan met emoties?  

De prepuberteit kan een uitdagende periode zijn voor zowel kinderen als ouders. Deze periode brengt niet alleen fysieke veranderingen met zich mee, maar ook een rollercoaster aan emoties. Hoe leer je jouw prepuber omgaan met emoties? Een aantal tips op een rij. 

Je hoort de meest wilde verhalen over de puberteit, maar er is ook genoeg te zeggen over de pre-puberteit. Al die veranderingen en gevoelens, het is niet niets en het kan fijn zijn je daarop voor te bereiden.

Wat is de pre-puberteit?

De prepuberteit is de overgangsperiode tussen de kindertijd en de puberteit. Deze fase vindt normaal gesproken plaats als kinderen tussen de 9 en 12 jaar oud zijn. Tijdens deze fase begint het lichaam van een kind zich voor te bereiden op de veranderingen die komen gaan tijdens de puberteit. Hoewel de fysieke veranderingen vaak nog even uitblijven, zijn emotionele veranderingen wél volop aanwezig. 

Kenmerken van de prepuberteit: wat merk je aan de emoties?

Hier zijn enkele van de meest voorkomende emotionele kenmerken tijdens de pre-puberteit:

Stemmingswisselingen

Kinderen in de prepuberteit kunnen te maken krijgen met plotselinge en onverklaarbare stemmingswisselingen. Waar het ene moment een vrolijke en ontspannen sfeer hangt, kan het volgende moment frustratie of verdriet de boventoon voeren.

Vergrote gevoeligheid

Prepubers kunnen gevoeliger zijn voor kritiek en sneller geraakt worden door opmerkingen die ze voorheen misschien zouden hebben genegeerd.

Onzekerheid

Prepubers beginnen zich meer bewust te worden van zichzelf en hun omgeving. Dit kan leiden tot veel onzekerheid.

Meer behoefte aan privacy

Naarmate ze ouder worden, willen kinderen in deze fase meer privacy en zelfstandigheid. Dit kan weer leiden tot conflicten met ouders

Sterkere emoties

Emoties zoals woede, angst, vreugde en verdriet kunnen intenser worden ervaren, wat soms pittig kan zijn voor zowel het kind als de ouders.

Tips om je bijna-puber te leren omgaan met emoties

Het is belangrijk om je kind te ondersteunen tijdens deze periode. Hier zijn enkele tips:

Blijf communiceren

Het is belangrijk om te blijven communiceren met je kind. Laat je kind weten dat het normaal is om zich verward of overweldigd te voelen en dat ze altijd bij jou terecht kunnen om te praten over hun gevoelens. Stel vragen zoals: “Hoe voelde je je vandaag?” of “Wat vond je het moeilijkst aan vandaag?”

Leer je kind over emoties

Help je kind te begrijpen dat emoties een normaal onderdeel van het leven zijn. Bespreek verschillende emoties en hoe deze zich kunnen uiten. Misschien is het ook leuk om een boek over de pr-puberteit te kopen of een film te kijken. 

Goed voorbeeld geven

Kinderen leren veel door naar hun ouders te kijken. Laat zien hoe jij met je eigen emoties omgaat. Praat over je gevoelens en toon hoe je op een gezonde manier met stress of frustratie omgaat.

Emoties opschrijven

Laat je kind nadenken over eigen gevoelens en reacties. Dit kun je doen door middel van een dagboek. 

Emoties uiten in veilige omgeving

Zorg ervoor dat je kind zich veilig voelt om zijn of haar emoties te uiten, zonder angst voor een oordeel of zelfs straf. 

Manieren vinden om met stress om te gaan

Wanneer je kind in de prepuberteit zit, dan zal hij of zij ook veel stress ervaren. Probeer je kind om op gezonde manieren met stress en emoties om te gaan. Denk aan sporten, muziek luisteren, tekenen of leuke dingen doen met vrienden. 

Zorg voor rust en routine 

Een goede nachtrust en een vaste dagelijkse routine kunnen helpen bij het omgaan met emoties. Zorg ervoor dat je kind op tijd naar bed gaat en een vast dagritme heeft.

Professional inschakelen

Merk je dat je kind ernstig worstelt met zijn of haar emoties? Dan kun je overwegen om hulp in te schakelen van een kinderpsycholoog of therapeut. Zij kunnen ondersteuning bieden.

Twijfel je of je kind al in de puberteit zit? Hier schreven wij eerder over: De puberteit: wanneer begint het en wat gebeurt er in dat puberbrein?

Pre-puberteit symptomen: hoe merk je dat de puberteit eraan zit te komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.