Praten met pubers: ga het gesprek aan over lichamelijke veranderingen
In de puberteit verandert het lichaam van je kind. Ze krijgen andere vormen, meer beharing en meisjes worden ongesteld. Door het bespreekbaar te maken kun je ze helpen in deze intense levensfase.
Kinderen groeien tegenwoordig op met internet dat altijd beschikbaar is. De kans is dus groot dat ze al het een en ander weten over de puberteit en de lichamelijke veranderingen die daarbij horen. En vaak zelfs eerder dan je denkt. Toch blijft het belangrijk om als ouder het gesprek met je kind hierover aan te gaan.
Neem initiatief en praat met je puber over lichamelijke veranderingen
Door er samen over te praten weet je kind dat hij of zij bij jou terecht kan met vragen. Je voorkomt zo ook dat je kind zich schaamt of het eng vindt om erover te praten. Bovendien kun je zo eventuele verkeerde informatie ontkrachten die je kind misschien eerder heeft gehoord of gelezen.
Wacht daarom niet tot je puber zelf naar jou toe komt met vragen. Dit zal namelijk misschien wel nooit gebeuren. Neem zelf het initiatief en kies hiervoor een geschikt moment waarop jullie met zijn tweeën zijn. En maak het vooral niet te zwaar of beladen.
Welke leeftijd
Wanneer je kind ongeveer acht jaar oud is, kun je het eerste gesprek over de puberteit aangaan. Dat lijkt misschien wat vroeg, maar bedenk je dat bij ieder kind de lichamelijke veranderingen op een andere leeftijd beginnen. Gemiddeld worden meisjes rond hun twaalfde ongesteld. Maar er zijn bijvoorbeeld ook meisjes die met negen jaar al hun eerste menstruatie krijgen. Hetzelfde geldt voor andere lichamelijke ontwikkelingen bij zowel jongens als meisjes.
Het is fijn als je er op tijd bij bent. Zo weet je kind wat hem of haar te wachten staat, voordat het daadwerkelijk begint. Stel je maar eens voor dat jij een nieuwe baan krijgt, zonder dat je het van te voren wist. Dat zou ook behoorlijk overweldigend zijn toch?
Na het eerste gesprek kun je het gedurende de puberteit nog enkele keren aankaarten. Ook al vind je het zelf misschien ongemakkelijk, je kind vindt het misschien juist prettig als jij hierin het voortouw neemt. Als je zelf open bent stimuleer je dit ook bij je kind.
Wat kun je zeggen
Wanneer je met je kind praat over wat er tijdens de puberteit allemaal verandert, zul je hem of haar waarschijnlijk vooral moeten geruststellen. Veel pubers voelen zich onzeker over hun lichaam. Misschien is je dochter de eerste in de klas met een bh of misschien juist de laatste. Leg daarom uit dat iedereen op een ander moment deze veranderingen doormaakt.
Vertel ook dat je altijd beschikbaar bent om te praten en dat er geen vraag of onderwerp te gek is. Verder is het goed als je kind de volgende dingen weet over wat hem of haar te wachten staat:
- Meisjes krijgen rondere heupen en benen
- Jongens krijgen de baard in de keel
- Meisjes ontwikkelen borsten, waarbij de ene borst soms harder groeit dan de andere
- Jongens en meisjes krijgen schaamhaar en okselhaar. Ook beenharen worden dikker en donkerder
- Hormonen kunnen zorgen voor acne
- Jongens en meisjes zullen meer gaan zweten en dat ga je ook ruiken
- Jongens en meisjes krijgen een groeispurt
- Het geslachtsdeel van jongens wordt groter
- Jongens krijgen gezichtsbeharing
- Meisjes krijgen hun eerste menstruatie
- Jongens krijgen soms natte dromen, waarbij ze ejaculeren in hun slaap
Lees ook: Praten met pubers: 17 tips voor een (echt) goed gesprek