Een handig overzicht: praten met je kind over ongesteldheid op verschillende leeftijden
Het taboe rondom ongesteldheid wordt de laatste jaren steeds meer doorbroken, maar dat betekent niet dat het bespreken van je dochters ongesteldheid niet ongemakkelijk kan zijn. Hieronder lees je hoe je het beste met je kind over menstruatie kan praten op verschillende leeftijden.
Als ze vanaf jonge leeftijd al informatie krijgt over ongesteldheid, is het gemakkelijker voor jouw dochter om het te herkennen als het zover is. Bovendien weet ze er al veel over, waardoor het moment van paniek verandert in een moment van herkenning.
Praten met je kind
Praten met je dochter over haar menstruatie zorgt ervoor dat ze weet wat het inhoudt en wat ze kan doen als ze voor de eerste keer ongesteld wordt. Dit kan zorgen voor minder stress en angst. Je kunt haar het beste te informeren met waarheidsgetrouwe, wetenschappelijke informatie over het lichaam. Dit is niet alleen goed om met je dochter te bespreken, maar ook met je zoon. Hoe meer we erover praten, hoe minder ongemakkelijk het onderwerp wordt.
Wanneer?
Niet alle kinderen beginnen uit zichzelf over dit onderwerp. Het kan dus voelen alsof het aan jou is om het gesprek te beginnen, maar wanneer is het de juiste tijd daarvoor? Dat ligt vooral aan het kind, de omgeving en de nieuwsgierigheid. Soms kan het zijn dat je kind het met vrienden over de menstruatie heeft of dat ze elkaar onderling bang maken met onjuiste feiten. Dat wil je eigenlijk voor zijn. Hieronder lees je hoe je het beste met kleuters, schoolkinderen en tieners over menstruatie kan praten.
Praten over ongesteldheid: kleuters
Sommige jonge kinderen zijn erg nieuwschierig en beginnen dus al vroeg met vragen stellen over van alles. Ze kunnen ook een zus hebben waarbij ze menstruatieproducten voorbij zien komen of bijvoorbeeld maandverband van jou vinden in de badkamer, waardoor ze er al vroeg mee te maken krijgen. Vraagt je kind waarvoor het is? Blijf kalm en feitelijk, zodat ze weten dat het geen grapje is. Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Mama heeft het elke maand nodig, dat is heel normaal.’
Praten over ongesteldheid: schoolkind
De meeste meiden worden tussen hun elfde en zestiende ongesteld, maar dit kan ook daarvoor al gebeuren. Basisschoolleerlingen krijgen tegenwoordig ook al eerder seksuele voorlichting, waarbij ze het waarschijnlijk ook hebben over de menstruatie. Als jij hier dan ook mee begint, of net ervoor, kan dat je kind helpen minder schaamte of verwarring te voelen over de veranderingen in het lichaam. Daarnaast kan het ze ook helpen om andere kinderen die al wel ongesteld zijn beter te begrijpen.
Een tip voor het gesprek op deze leeftijd: vraag waar ze de informatie vandaan hebben. Misschien weten ze er al iets vanaf; dit kan kloppende of incorrecte informatie zijn. Vraag waar ze de informatie vandaan hebben, pik de onjuiste informatie eruit en geef een serieus antwoord. Daarna komen ze hopelijk naar jou voor informatie, omdat jij het ze eerlijk vertelt.
Praten over ongesteldheid: tiener en puber
Tieners en pubers zijn geneigd meer in hun eigen wereldje te zitten: ze gebruiken vrienden en sociale media als een informatiebron. Juist daarom is het goed om aan jouw kind te laten merken dat je geïnteresseerd bent. Praat wekelijks over de belangrijke dingen die spelen in het leven van je kind, maar zorg er ook voor dat je niet té betrokken bent, want dat kun ze juist afschrikken. Het is goed om zo open mogelijk te zijn, zodat ze weten dat ze naar je toe kunnen komen als ze die behoefte hebben. Verder kunnen boeken over de pubertijd helpen, omdat je kind zo toch de informatie krijgt.
Het is ook belangrijk dat je dochter voelt dat ze terechtkan bij haar moeder en bij haar vader. Openheid kan ervoor zorgen dat gendergerelateerde stigma’s die verband houden met menstruatie weggaan. Het is erg belangrijk om stigma’s te doorbreken en misinformatie en verwarring te voorkomen. Zonder deze gevoelens wordt het minder ongemakkelijk en zien ze hun menstruatie niet als iets vies, maar als iets normaals.