Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 3 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Praten over geld met je kind: dit levert het je op

Je wil je kind graag goed voorbereiden op later, ook als het over geld gaat. Maar praten over geld kan best lastig zijn. Hoe pak je dat aan?

Jong geleerd is oud gedaan, óók als het om geldzaken gaat, weet Karin Radstaak van budgetinstituut Nibud. “Kinderen die al jong van hun ouders leren hoe ze met geld moeten omgaan, kunnen als volwassene beter rondkomen.”

“Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met bepaalde financiële uitdagingen. Er kunnen omstandigheden zijn zoals een scheiding, ontslag of een overlijden waardoor je ineens met minder geld moet zien rond te komen. Als je op jonge leeftijd hebt geleerd hoe je met geld moet omgaan, maakt je dat weerbaarder.”

Schulden op kleine schaal

Maar hoe pak je dat aan? “Hoe minder we over geld praten, des te meer blijft het in de taboesfeer”, zegt Radstaak. “Geef kinderen vanaf een jaar of 6 zakgeld en leer ze spelenderwijs met geld omgaan. Bespreek wat ze willen kopen, waar ze voor sparen en hoe lang dat dan duurt.”

“Hebben ze te weinig geld om iets te kopen? Of duurt het sparen te lang? Dan kun je bijvoorbeeld voorstellen om iets bij te leggen op hun verjaardag, bij een goed rapport of met de feestdagen.”

Winterjas in de zomer

Het mag soms best wat wrijving geven. “Het heeft geen zin om alle problemen voor te zijn door alles voor je kind op te lossen. Als je kind eenmaal kleedgeld heeft, zal -ie ongetwijfeld een keer compleet onlogische dingen kopen. Een winterjas als het net zomer wordt, bijvoorbeeld. Laat dat gebeuren. Liever dat je kind die fout nu maakt en ervan leert, dan dat -ie later als volwassene verkeerde keuzes maakt als het om geld gaat. Natuurlijk kun je als ouder wel back-up zijn en zeggen: deze keer help ik je, maar de volgende keer niet meer. Ook daar leren ze van.”

Verstandige keuzes

Maak vooral ook afspraken van tevoren. “Mag jouw kind alles doen met het zakgeld? Of zijn er bepaalde voorwaarden? Doe vooral waar jij je als ouder prettig bij voelt: jij bepaalt. Maar zorg dat de spelregels duidelijk zijn.”

En onthoud vooral: het hoeft niet meteen goed te gaan. “Laat je kind zijn iPhone-scherm stuk vallen, wie betaalt dan die onverwachte uitgave? Door daarover in gesprek te gaan, staat je kind er niet alleen voor, maar laat je wel zien hoe het is om verstandige keuzes over geld te maken en verantwoordelijkheid te nemen.”

Meer tips om met je kind over geldzaken te praten, vind je op abnamro.nl.

In samenwerking met ABN AMRO

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.