Zo praat je met een kind over een moeilijk onderwerp als de dood
Kinderen opvoeden gaat gepaard met het bespreken van onderwerpen waar je het als ouders misschien liever niet over hebt. Toch ontkom je niet aan gesprekken over bijvoorbeeld de dood. Maar hoe pak je het aan? En wat vertel je als iemand in de nabije omgeving net is overleden?
In dit artikel lees je hoe je het best kun met praten over de dood met je kind.
Praten over de dood
Volgens het Amerikaanse Child Development Institute is het belangrijk om – ongeacht de leeftijd van je kind – het eens in de zoveel tijd te hebben over de dood. Hoewel het lastig is om erover te praten, betekent het absoluut niet dat je het uit de weg moet gaan. De dood is helaas onderdeel van het leven en ieder kind zal er vroeg of laat op een manier mee te maken krijgen.
Kinderen onder de vijf jaar begrijpen vaak nog niet wat de dood inhoudt. Vaak kennen ze alleen het woord. Vanaf een jaar of vijf tot ongeveer negen jaar begrijpen ze dat de dood definitief is. Wel is het zo dat het in die leeftijdscategorie vaak nogal abstract en onpersoonlijk is. Na de leeftijd van negen jaar leren kinderen daadwerkelijk in te zien wat overlijden is en hoe dat zich verhoudt tot zichzelf en hun naasten.
Zo heb je het erover
Als ouder vraag je je vast af hoe je een moeilijk onderwerp als de dood het best kan aansnijden. Om die reden delen we een aantal tips die helpen bij het praten over de dood met je kind.
Gebruik duidelijke woorden
Letten op je woordkeuze is altijd belangrijk, maar al helemaal als je het hebt over de dood. Gebruik daarom makkelijke woorden die het overlijden van een persoon het best uitleggen. Het is daarbij wel van belang dat je duidelijk bent en er niet omheen draait.
Heb het dus niet over de dood in de zin van dat ‘iemand gaat slapen’. Het kan zijn dat je kind of dochter daarna bang is om zelf te gaan slapen. Gebruik dan ook vooral absolute woorden, op die manier kan je kind het makkelijker verwerken en begrijpen.
Leg je gevoel uit
De dood gaat uiteraard gepaard met verdriet en dus is het goed om ook je gevoel uit te leggen. Vertel dat je verdrietig bent dat iemand in je omgeving is overleden. Op die manier krijgen kinderen door wat de dood precies inhoudt én weten ze welk gevoel ze kunnen ervaren als iemand in hun omgeving een keer komt te overlijden.
Houdt rekening met vragen
Het is niet gek als je kind met een stortvloed aan vragen komt nadat je het met hem of haar over de dood hebt gehad. Soms komen de vragen allemaal tegelijk, soms zullen ze gaandeweg steeds een vraag stellen. Sommige vragen zijn best lastig te beantwoorden en kunnen ook confronterend zijn.
En dus is het goed om van tevoren al rekening te houden met vragen die eventueel gesteld kunnen worden. Denk aan ‘Wat gebeurt er met het lichaam?’, ‘Is hij of zij nu in de hemel?’, of ‘Wanneer ga ik dood?’. Wanneer je op het moment van de vraag gelijk een concreet antwoord kan geven, zal je kind ook makkelijker een andere keer over de dood praten.
Meer lezen?
- Wat kun je doen als je puber niet met jou wil communiceren, maar jij wel met hem (of haar)?
- Seksuele voorlichting aan kinderen: 4 vragen aan de expert van Rutgers, hét kenniscentrum over seksualiteit
- Zo kun je met je kind over zijn of haar autisme praten