Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Puber 1 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Praten met pubers, een vak apart?

Open praten met je puber, over alle veranderingen die hij of zij lichamelijk en mentaal doorgaat, terwijl de relatie tussen jullie ook nog eens verandert. Ga er maar aan staan.

Praten met pubers, een vak apart?

De puberteit is een belangrijke fase, waarin pubers zich sociaal en psychologisch ontwikkelen tot een unieke volwassene. Ze maken zich van je los, maar hebben je nog wel nodig. Veel ouders zullen de dynamiek aan het begin van de puberteit herkennen, als kinderen ongeveer tussen 9 en 13 jaar oud zijn:  dan weer wél een knuffel willen, en dan weer ‘blijf uit mijn buurt’.

Begrip is het halve werk

Als ouder is de balanceeract tussen ‘nodig hebben’ en ‘afstand nemen’ niet altijd makkelijk. Wat misschien kan helpen is om te weten in welke fase van de puberteit je kind zich bevindt en welke kwesties dan spelen. Oh, dus daarom is het aanrecht zo’n slagveld en is de koelkast leeg (alle lege verpakkingen liggen op het aanrecht, waar de prullenbak overigens twee meter van verwijderd is). En oh, dus daarom doet dat aarzelende kind van vroeger nu van die impulsieve dingen, of vergeet elke keer hetzelfde. Onderzoeker Eveline Crone van de universiteit Leiden is specialist op het gebied van ‘het puberende brein‘ en heeft er een boek over geschreven met dezelfde titel.

Onderzoek: ‘Pubers doen het beter als middelbare scholen later beginnen’

Welke keuzes komen er aan?

Het is soms wat meer zoeken naar de momenten om open te praten, zoals vroeger. Pubers hebben ook tijd voor zichzelf nodig. Toch is het juist wel belangrijk om te praten met pubers. En hen voor te lichten over alle belangrijke veranderingen die ze ondergaan. Behalve de fysieke veranderingen kunnen ouders ook vertellen over de sociale veranderingen en keuzes die wellicht zullen ontstaan. Zoals voor de eerste keer seks of experimenteren met drugs. De consequenties van deze keuzes kun je open met je kind bespreken.

Pubers: 8 kenmerken waaraan je ze kan herkennen

LSD

Ofwel luisteren, samenvatten, doorvragen. De kwaliteit van luisteren wordt soms onderschat, maar in de communicatie met pubers wel heel belangrijk. Veel ouders betrappen zichzelf erop dat ze adviezen gaan geven of dat ze snel richting oplossingen gaan. Maar deze neiging onderdrukken en gewoon luisteren, open vragen stellen kan de band versterken. Niet al te nieuwsgierige of hele specifieke vragen, want dan kan een puber juist dichtklappen. Maar open en aandachtig luisteren maakt dat je puber zich gehoord voelt en ook in een moeilijk moment makkelijker om je hulp zal vragen. Het zorgt voor intimiteit en vertrouwen en je kind weet dat het bij je terecht kan.

Enne, dat je af en toe uit je slof schiet omdat je struikelt over de neergekwakte bende in de gang, hoort erbij. Het schijnt dat je die gaat missen als ze straks het huis uit zijn.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.