Zo geef je kinderen een positieve mindset mee
Mindset staat voor de manier waarop je kind over zichzelf denkt. Met een groeimindset, of positieve mindset, gelooft je kind dat hij intelligenter kan worden en beter kan worden in iets door te proberen en oefenen. Met een fixed of vaste mindset ‘ik kan het niet’, gelooft je kind dat zijn eigenschappen vast staan en hij zich niet kan verbeteren of ontwikkelen.
Je kan je voorstellen dat het fijn is als je kind een positieve mindset heeft, want daar komt hij uiteindelijk een stuk verder mee in de wereld.
Een positieve mindset
Zo geef jij je kind een positieve mindset mee.
Focus op het harde werk
Maak de uitslag van een toets minder belangrijk dan het leerproces. Je kind heeft misschien heel hard moeten leren en haalt uiteindelijk een zes. En dat is prima! Geef een compliment over het doorzettingsvermogen van je kind en zeg hem dat hij trots op zichzelf mag zijn, want hij heeft er heel hard voor geleerd.
Gebruik altijd het woordje ‘nog’
Dit kleine woord heeft zo’n impact op een kind (en op ons volwassenen ook trouwens). Als je kind zegt ‘ik kan het niet’, zeg dan ‘je kan het nog niet’. Daarmee geef je hem het vertrouwen dat wanneer hij blijft oefenen of proberen, het uiteindelijk lukt.
En je geeft dan ook meteen de boodschap mee dat het gaat om de inspanning die hij levert en niet in de snelste, slimste of beste zijn (want daar word je niet nog beter van).
Benadruk de groei van je kind
Ook al haalt hij een toets (weer) niet: leg de nadruk op de groei die hij doorgemaakt heeft. Misschien heeft hij meer vragen goed beantwoord dan de vorige keer? Complimenteer hem daarover en vertel je kind dat je ziet dat hij geoefend heeft en meer goed heeft dan de keer daarvoor.
Stapje voor stapje gaat het beter. Op deze manier leert je zoon of dochter ook dat je niet hoeft te vergelijken met anderen, maar alleen met jezelf.
Laat je kind fouten maken
Zijn jullie aan het oefenen voor een toets? Begeleid je kind daar dan in, maar haal niet de fouten voor hem weg. Laat hem maar lekker fouten maken, want daar leert je kind het meeste van. Leg ook uit dat fouten maken menselijk is, dat jij ook fouten maakt. Geef een voorbeeld en vertel hem of haar op welke manier je daar van geleerd hebt.
Waarom slaap goed is voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind