Positieve discipline bij een tiener of puber, zo doe je het
Positief ouderschap of positieve discipline kan een fijne manier zijn om je kind op te voeden. Maar makkelijk is het niet altijd. Hoe kun je bijvoorbeeld positieve discipline toepassen bij je tiener of puber? Wij vertellen het je.
Positieve discipline klinkt misschien tegenstrijdig omdat je bij disciplineren denkt aan straffen. Toch kan het juist heel goed samen gaan. Al is het waarschijnlijk wel even wennen.
Positieve discipline bij tieners of pubers
Bij positieve discipline draait het erom dat je consequent en standvastig bent terwijl je aardig en liefdevol blijft. Niet straffen en boos worden dus. Maar dat kan nog een behoorlijke uitdaging zijn, zeker bij pubers en tieners die soms het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Hoe kun je dan toch die positieve discipline uitvoeren bij je tiener of puber? Wij vertellen het je.
Grenzen en afspraken
Op deze leeftijd is je kind goed in staat om duidelijke afspraken met je te maken. Doe dit samen. Jij legt je kind dus geen afspraken en regels op, maar je verzint de regels samen. Zo is de kans ook een stuk groter dat je kind zich eraan houdt.
Liefde en steun
Je kind wordt steeds zelfstandiger en misschien ook wel afstandelijker. Maar dat betekent niet dat ze geen behoefte hebben aan jouw liefde en steun. Toon daarom altijd interesse in je kind, vraag hoe zijn of haar dag was en hoe je kind zich voelt. Zo bouw je verder aan een goede hechte band met je kind. Bovendien is het heel belangrijk voor je kind om te weten dat hij of zij altijd op je terug kan vallen.
Goed gedrag belonen
In plaats van slecht gedrag af te straffen kun je juist goed gedrag belonen. Denk hierbij aan goede cijfers halen op school, zich houden aan de regels of je helpen in het huishouden. Je hoeft je kind niet te belonen met cadeaus of geld, maar gewoon door zijn of haar goede gedrag op te merken en te prijzen.
Wees een rolmodel
Je kinderen leren van jou. Laat dus zelf het gedrag zien dat jij van je kind terug wilt zien. Schreeuwen en boos worden horen daar dus waarschijnlijk niet bij. Probeer altijd het gesprek met je kind aan te gaan en benader hem of haar altijd met liefde en aardige woorden.