Redactie
Redactie Opvoeden 3 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Tips voor positief opvoeden: zo zeg je minder vaak ‘nee’ en ‘niet doen’

Je hoort het jezelf regelmatig zeggen: ‘nee’ en ‘stop daar eens mee’. Je merkt ongetwijfeld aan je kinderen dat ze daar eigenlijk niet (altijd) naar lijken te luisteren. Dat kan kloppen, want ons brein is zodanig ingesteld dat het woordje ‘niet’ een beetje wegvalt.

En dus kan positief opvoeden goed werken, we vertellen hoe het moet!

Positief opvoeden: zo zeg je ‘niet’ niet

Zo werkt het ook bij kinderen. Zeg je ‘Niet springen op de bank!’, dan gaan ze juist springen op de bank. Leg de focus daarom ergens anders neer en zeg bijvoorbeeld: ‘Ga maar even zitten op de bank’. Door je kind ook nog aan te kijken en zelfs even aan te raken, met je hand op zijn of haar schouder, bereik je sneller wat je wilt bereiken. Op die manier laat je negatieve woorden achterwege en stimuleer je juist het positieve.

Makkelijk is het niet, om het woordje ‘niet’ achterwege te laten, maar word je er bewust van dat je het zegt. Spreek bijvoorbeeld ook met je partner af om elkaar erop te wijzen als negatieve woorden (weer) de overhand krijgen. Wacht ook heel even voordat je het negatieve benoemt en bedenk voor jezelf waarom iets niet mag en wat je dan wel wilt dat je kind doet. Door dat te benoemen, vang je veel sneller de aandacht van je kind. Wil je roepen ‘Niet rennen!’, maak daar dan ‘Kom, we gaan even rustig lopen’ van.

Maak samen regels

Elk gezin heeft een aantal duidelijke en haalbare regels nodig om op terug te vallen. Heb je iets oudere kinderen? Stel dan samen wat regels op en ook de consequenties die erbij horen als ze zich niet aan de regels houden. Wees daarin zelf natuurlijk ook consequent, anders snappen je kinderen er niets meer van. En verwacht niet té veel van je kids, het zijn nog maar kleine mensjes die al heel veel moeten van de grote wereld om zich heen.

Maak contact met je kind en benoem gevoelens

Mocht je kind zich toch niet aan de regels houden, strooi dan niet meteen met negatieve woorden. Ga liever even bij hem of haar zitten en maak oogcontact. Zo weet je dat hij of zij naar je luistert. Praat met een duidelijke stem over wat er net gebeurd is en wat de consequentie (zoals afgesproken) is. Luister ook naar je kind, laat hem of haar even boos of verdrietig zijn en benoem deze gevoelens ook. En laat het praten, zodat je kind weet dat hij of zij altijd bij je terecht kan en zich niet op een andere (negatieve) manier hoeft uit te drukken.

Complimentjes bij goed gedrag

Ruimt je kind uit zichzelf zijn of haar speelgoed op? Pakt hij z’n jas of trekt ze haar schoenen alvast zelf aan? Geef dan een compliment door dit goede gedrag te benoemen: ‘Wat fijn dat je zelf je schoenen al hebt aangedaan!’. Dit stimuleert positief gedrag én het maakt je kind zelfverzekerd. Regelmatig een knuffel uitdelen is dan ook een belangrijk onderdeel van positief opvoeden.

Verplaats je ook eens in je kind

Kinderen doen soms dingen waar je niets van begrijpt, maar bedenk dat kinderen in de basis niks kwaads in de zin hebben. Een kind dat gooit met speelgoed, doet dit misschien om te zien wat er met het speelgoed gebeurt. Of waar het terecht komt. Of hoe hoog het kan gooien. Neem je kind mee naar buiten en gooi daar samen met een bal, leg uit dat ander speelgoed niet is om mee te gooien, maar een bal wel en dat gooien alleen buiten mag. Zo hoef je niet boos te worden, maar los je iets wat jij vervelend vindt, op een positieve manier op.

Kinderen zijn spiegels

Al van baby af aan doen kinderen na wat jij ze voordoet. Hoe ouder ze worden, hoe meer je dit terug ziet in je kind. Ze praten je na, ze doen je na: het worden spiegels van jezelf en je partner. Zeg je zelf altijd ‘Stop daarmee’, ‘Niet doen’, ‘Nee dat mag niet’, dan zal je kind ook op die manier tegen jou en anderen gaan praten. Door zelf het goede voorbeeld te geven in de omgang met elkaar, zien ze dus hoe het moet. Niet voor niets bestaat het spreekwoord ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ al sinds de 16e (!) eeuw.

Ten slotte: Laat je kinderen ook lekker kind zijn, want zeg nou zelf: is het echt zo erg als je kind een keer, waar jij bij bent, op de bank wilt springen?

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.