Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Mentale gezondheid Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Angst- en dwangklachten onder jongeren fors toegenomen, daarom nieuw platform opgericht

Je hoort het steeds vaker: jongeren die kampen met angst- en dwangklachten. Een nasleep van de coronaperiode, een hoge prestatiedruk, groepsdruk of een vervelende gebeurtenis, het kan er allemaal mee te maken hebben. Hoe fijn is het dan als je daar onderling met lotgenoten over kunt praten?

Dat kan nu, namelijk door de oprichting van Brain Warriors, het eerste online platform in Nederland voor jongeren met angst- en dwangklachten. De Angst, Dwang en Fobie (ADF) Stichting richtte dit platform op.

Angst-en dwangklachten toegenomen

Hoewel angst- en dwangklachten er natuurlijk altijd al waren onder jongeren, is het de laatste jaren fors toegenomen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zag de ADF stichting een stijging van 20 procent van alarmerende telefoontjes van ouders die zich zorgen maken over hun kind sinds 2017. Die telefoontjes komen dus regelmatig van de ouders, want de jongeren zelf twijfelen vaak of ze hulp willen zoeken.

“Jongeren schamen zich vaak voor hun mentale klachten, zijn bang voor negatieve reacties uit hun omgeving of denken dat hulp door lange wachtlijsten bij de GGZ onbereikbaar is,” aldus Patricia Muis, directeur van de ADF Stichting. “Er rust duidelijk nog een taboe op het bespreekbaar maken van mentale problemen, en dat is zorgelijk.”

Eenzaamheid en prestatiedruk

Het is volgens Muis juist belangrijk om op tijd hulp te zoeken, zodat de klachten zich niet verder ophopen en escaleren. “Angst en dwang verergeren bovendien door onder meer eenzaamheid en toenemende prestatiedruk.” Gelukkig brengt Brain Warriors daar vanaf nu (hopelijk) verandering in. Het platform hoopt een laagdrempelige plek te worden voor informatie, steun en lotgenotencontact voor jongeren. 

Vijftien jongeren tussen de 12 en 18 jaar met angst- en dwangklachten werken aan de ontwikkeling van het eerste online platform voor hun lotgenoten. Dit doen zij samen met hulpverleners. Brain Warriors is een veilige omgeving waar de jongeren betrouwbare informatie vinden over hun klachten, behandelmogelijkheden en psycho-educatie via video’s. Ook krijgen ze toegang tot ervaringsverhalen en persoonlijk lotgenotencontact onder begeleiding van ervaren therapeuten.

Angst bij kinderen

Merk jij dat jouw kind de laatste tijd ook sneller angstiger is dan normaal? Dan is het goed om op tijd hier iets aan te doen. Tenminste, dat zegt ontwikkelingspsycholoog en gedragstherapeut Wendy de Pree in een eerder artikel van ons. Hier legt zij uit dat wanneer volwassenen goede educatie over angst hebben gekregen en weten hoe ze hiermee om moeten gaan, kinderen vaak niet in therapie hoeven.

De Pree schreef hier zelfs een boek over, genaamd Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn. Lees vooral ons artikel of haar boek om meer informatie te krijgen hoe je hier het beste mee omgaat als ouder. En mocht dit niet (genoeg) helpen, dan is het een fijn idee dat er een platform aankomt waar jouw kind lotgenoten kan ontmoeten en daar steun uit kan halen.

De lancering van Brain Warriors vindt dit najaar plaats. 

Nola: ‘Mijn kind (10) heeft een dwangstoornis en dit is zwaar voor het hele gezin’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.