Plastische chirurgie op social media: wat doet dat met je kind?
Volle lippen, een smalle taille en ronde heupen. Het ideale schoonheidsbeeld in onze maatschappij wordt alsmaar ‘perfecter’. Tieners worden zich in hun puberteit steeds meer bewust van hun uiterlijk. Wat doet het dan met hen als ze op sociale media steeds vaker geconfronteerd worden met plastische chirurgie?
Sociale media kan hiervoor de trigger zijn voor een negatief zelfbeeld. Het is niet slecht om er goed uit te willen zien, maar als hier voornamelijk de focus op ligt kan het schadelijk zijn voor je ontwikkeling en je zelfbeeld.
Negatief zelfbeeld tieners
Maakt jouw tiener al veel gebruik van sociale media? Dan zul je vast wel merken dat het behalen van veel likes en reacties op een nieuwe post erg belangrijk voor ze is. Ze zetten de beste versie van zichzelf online en halen hier voldoening uit. Echter is deze voldoening vaak van korte duur. De gedachten dat ze de lippen van Kylie Jenner, de stralende huid van Romee Strijd of de heupen van Kim kardashian niet hebben, maakt ze misschien onzeker.
Het is vaak een zoektocht voor je kind naar de erkenning voor zichzelf en een bepaalde prestatiedrang. Ben ik wel net zo leuk als de anderen? Zie ik er wel mooi genoeg uit? Dat zijn gedachten die bij kunnen rondspoken in het hoofd van jouw kind.
De gevaren
Uit een intern onderzoek van Instagram in de Verenigde Staten en het Verenigd koninkrijk is gebleken dat het social media platform een negatieve invloed heeft op het zelfbeeld van tieners, en dan voornamelijk tienermeiden. Dit bleek bij 32 procent van de meiden het geval.
Ook zorgt de app voor een toename van angst en depressies onder tieners. In het allerergste geval zorgt het er zelfs voor dat tieners zichzelf om het leven brengen. Dat is een schokkende conclusie.
Plastische chirurgie
Eén op de drie plastisch chirurgen geeft aan dat sociale media een grote inspiratiebron zijn voor de meeste hun cliënten, meldt Brandpunt. De filters die je kunt toepassen op de social media apps zijn daarbij een inspiratiebron. Ook zijn beroemdheden en influencers een voorbeeld voor jongeren om iets aan zichzelf te willen laten veranderen. Zij hebben veel volgers, dus zijn ze vaak een voorbeeld.
Het promoten van lipfillers, borstvergrotingen of een BBL gebeurt ook op sociale media. Hierdoor wordt plastische chirurgie genormaliseerd. Toch zien we het ook vaak fout gaan. Bijvoorbeeld bij Lena. Zij was kandidate van Ex On The Beach in 2018 en doet nu mee met het programma Echte Meisjes In De Jungle. Zij koos ervoor om onder het mes te gaan en heeft maar liefst twee keer een BBL operatie ondergaan.
Een BBL oftewel Brazilian butt lift, is een ingreep waarbij je vorm en grootte van je billen wordt verbeterd zonder implantaten. Er wordt namelijk overtollig vet van jezelf weggezogen en dit wordt dan gebruikt voor de BBL. Lena was niet blij met haar lichaam, maar heeft nu nog meer spijt. Ze denkt te lijden aan een evenwichtsstoornis.
Wat je als ouder kunt doen
Als ouder wil je dat jouw kind zich altijd goed over zichzelf voelt. Je moet leren begrijpen dat sociale media nu eenmaal een rol speelt in hun leven. Het ze verbieden heeft dus geen zin. Wel is het belangrijk om het hier met je kind over te hebben. Wij vertellen jou een aantal manieren hoe je dit het best bespreekbaar kan maken.
- Zorg voor een maximale schermtijd voor sociale media. Wanneer je kind niet continu wordt blootgesteld hieraan, ervaren ze minder prikkels.
- Kijk met je kind mee wat zij posten of wie ze volgen. Zo blijf je op de hoogte van wat ze uitspoken en kan je hierop anticiperen. Gelukkig zijn er ook steeds meer influencers die juist hun ongefilterde en natuurlijk lichamen met trots laten zien. Wijs je kind daar ook op.
- Bekijk samen documentaires zoals The Social Dilemma, Childhood 2.0 en Moordtieten. Zo creëer je bewustwording bij je kind.