Is je kind zindelijk? Zo vaak per dag plassen is gezond
Yes, je kind is zindelijk. De luiers hoeven niet meer ingeslagen te worden en een nieuw tijdperk is aangebroken. Maar hoe vaak moet je zoon of dochter eigenlijk plassen?
We vertellen het.
Plassen kind
Het verschilt natuurlijk per persoon hoe vaak je naar het toilet moet en dat zal jij als ouder vast ook wel herkennen. Hoef jij maar om de paar uur, terwijl een vriendin om de haverklap naar de wc moet? Dat kan. En zo is het ook bij kinderen. In principe hangt een bezoek aan het toilet natuurlijk samen met hoeveel je drinkt. Drink je veel, moet je ook vaker naar het toilet.
Voor kinderen is het gezond om zo’n zes tot zeven keer op een dag te plassen. Het is niet erg als dit iets minder of iets meer is. Is het structureel minder, dan kan het zijn dat je kindje te weinig drinkt. Houd daar dus rekening mee.
Blaascapaciteit
Wist je dat je ook zelf kan berekenen of je kind wel voldoende plast? Daarbij moet je eerst weten hoeveel plas er in de blaas kan. Dit doe je door de volgende formule (leeftijd + 2) x 30 =… Vervolgens meet je elke plas met een maatbeker om te kijken of de hoeveelheid gelijk is aan de blaascapaciteit.
Goed uitplassen
Bij het plassen is het belangrijk dat je kind de juiste houding aanneemt. Voor zowel jongens en meisjes is het goed als ze met een rechte rug op het toilet gaan zitten en de voeten op de grond houden. Het is eventueel handig om een voetensteuntje in de badkamer te zetten.
Daarnaast is het van essentieel belang om goed uit te plassen. Op die manier wordt de kans op een blaasontsteking verkleind. Het is daarom ook goed om je kind te leren rustig op het toilet te zitten.
Blaasontsteking
Al eerder in dit artikel werd gesproken over te veel plassen. Het kan zijn dat er een moment is dat je kindje het idee heeft continu naar het toilet te moeten. Wanneer dat het geval is en op het toilet blijkt dat hij of zij bijna niet moet plassen, kan het zijn dat je kind een blaasontsteking heeft.
Een blaasontsteking wordt veroorzaakt doordat urine in de blaas achterblijft. Het is goed om de huisarts te bellen als je vermoed dat je kind een blaasontsteking heeft. Lees hier hoe je een blaasontsteking kunt herkennen.
In bed plassen
Ook al is je kind zindelijk, het kan zo nu en dan voorkomen dat het in zijn of haar bed plast. Het kan zijn dat kinderen ‘s nachts nog niet bewust voelen wanneer ze naar het toilet moeten. Wat helpt is het wakker maken op een vast tijdstip om je kind even naar het toilet te laten gaan. Een goed moment is zo’n 1,5 uur nadat je kind naar bed is gegaan.
Meer lezen?
- Blaasontsteking bij kinderen: zo herken je het en dit kun je er tegen doen
- Slaaptraining, zindelijk maken, middagdutje afbouwen: is dat echt allemaal nodig?
- Kinderarts van de Poeppoli: ‘Ze doen het niet expres in hun broek’