Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen Gisteren
Leestijd: 6 minuten

Pedagoog Fay (36): ‘Opnieuw zat ik boos in de auto en toen ging er een knop om’

Ken je mom rage? Dat je ineens enorm kan ontploffen tegenover je kind of je partner? Hoe ga je om met zo’n woedeuitbarsting en hoe zorg je ervoor dat je later geen spijt van je reactie krijgt? Fay Dekker is pedagoog en mindful opvoedexpert en geeft haar advies.

Het ouderschap is namelijk soms gewoon echt even pittig. Slapeloze nachten, een eigenwijze peuter of teveel stress: zorg dan maar eens dat je op een ontspannen en relaxte manier op je kind reageert.

Boos in de file

Fay vindt het belangrijk om ouders te helpen op een rustige en ontspannen manier op je kind te reageren. Waarom ze zich daarvoor inzet? “Toen ik moeder werd, kwam ik mezelf aardig tegen. Ik werkte toen nog in de kinderopvang, maakte lange dagen en moest ook nog lang naar huis rijden. Als ik weer in de file stond, werd ik daar steeds bozer door. Ik wilde gewoon naar mijn dochter toe.”

Maar toen Fay eenmaal thuis kwam, lukte het nog niet om te ontspannen. “Ik legde mijn dochter op bed, maar dan werkte ze niet mee en werd het alsnog een stressvol moment. Mijn stress had weer invloed op haar, waardoor het opvoeden alleen maar moeilijker werd. Toen ik voor de zoveelste keer boos in de auto zat, ging er een knop om. Ik moest hier wat aan doen, want ik zat mezelf alleen maar in de weg.”

Mindfullness

Vanaf dat moment is Fay zich in mindfullness gaan verdiepen en heeft ze de opleiding tot pedagoog gevolgd. Dit heeft haar nieuwe inzichten gebracht. “Wanneer je je stem verheft tegen je kind of je schreeuwt, dan overkomt dit je meestal. Met mindfullness heb ik geleerd om zo’n moment aan te zien komen. Ik voel van tevoren al druk op mijn borst, waardoor ik weet dat ik een stapje terug moet doen.”

Dit zorgt ervoor dat Fay nooit meer schreeuwt tegen haar kind, maar toch betrapt ook zij zich erop dat ze nog weleens anders reageert dan ze zou willen. “Soms loopt het anders dan je van tevoren had gedacht. Moet je opeens haasten en krijg je toch een beetje stress. Dan kan het natuurlijk gebeuren dat je anders reageert dan je zou willen; wat gehaaster of iets gejaagder.

Maar vaak ben ik mij er dan van bewust dat dingen anders lopen. Dan weet ik bijvoorbeeld dat ik over een grens ben gegaan, bijvoorbeeld mijn dochter langer op de tablet laten zitten, waardoor we moeten haasten op het einde. Maar dit heb ik zelf gedaan, dus moet ik wel aardig blijven tegen haar. Waar ik eerder misschien wel mijn stem ging verheffen naar haar, ben ik mij nu veel meer bewust van het proces.”

Je stem verheffen naar je kind

Wat als je wel een keer je stem verheft naar je kind? Of toch agressiever reageert dan je eigenlijk zou willen? Fay: “Bespreek het met je kind. Leg uit waarom je zo reageerde. Omdat je bijvoorbeeld stress kreeg doordat jullie te laat waren en je daardoor niet zo aardig reageerde. Voor kinderen is het ook goed om dat soms te zien, niemand is perfect.”

Mede hierom is het belangrijk om goed voor jezelf als ouder te zorgen, zodat het je minder snel te veel wordt. “Als je goed voor jezelf zorgt, kan je de dag veel beter aan. Ook leert je kind door naar jou te kijken. Geef dus vooral het goede voorbeeld, omdat je kind geneigd is om later hetzelfde te doen. Ga jezelf dus niet wegcijferen voor anderen, want dat kan je kind ook overnemen.”

McDonald’s

Fay deelde een reel op Instagram waarin ze vertelde dat ze een moeder bij de McDonald’s tegen haar kind hoorde schreeuwen: ‘Kun je nou nooit iets normaal doen?’ Waar ze vroeger zou denken: wat een gek, keek ze er nu op een andere manier naar. “Dat komt door mijn opleiding, ik snap het gedrag erachter. Ook zie ik de persoon erachter, zeker nu ik zelf ook moeder ben.

“Nu denk ik: misschien is ze zelf ook wel zo behandeld door haar ouders? Misschien staat ze er wel helemaal alleen voor? Misschien was ze die dag helemaal overweldigd door het ouderschap? Niet dat ik het goedpraat dat je tegen je kind schreeuwt, absoluut niet, maar ik weet uit ervaring hoe je overspoeld kunt raken door je eigen emoties.”

Kwaad mee doen

Soms is het je allemaal even teveel en verhef je je stem tegen je kind. Kan gebeuren, toch? “Natuurlijk kan het gebeuren, maar ik vind dat het soms ook wel snel wordt goedgepraat door ouders. Dan zeggen ze: ‘Ja, maar ik had gewoon een zware dag’, of ‘Ik heb het eerst tien keer geduldig gevraagd’. Maar je moet je wel beseffen dat je een kind er kwaad mee kan doen als je naar hem of haar schreeuwt.”

Als het te vaak gebeurt, is het volgens Fay goed om daarmee aan de slag te gaan. Zoek (misschien met hulp) uit waar het vandaan komt. “Het is dus wel een beetje een tweestrijd. Het is aan de ene kant heel menselijk dat het je allemaal een beetje te veel wordt en je niet leuk reageert, aan de andere kant kun je het ook niet altijd goedpraten.”

De rust terugkrijgen

Als je merkt dat het je langzaamaan allemaal wat teveel wordt en je niet veel meer kan hebben, wat kan je dan het beste doen? “Probeer echt even bij jezelf terug te komen. Doe wat ademhalingsoefeningen of doe iets waardoor jij weer wat meer rust terugkrijgt. Wat heb je op dat moment even nodig voor jezelf? Je kunt tegen je peuter zeggen dat je even rust neemt, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Ik ga nu even zitten en drink mijn thee op, daarna ben ik weer beschikbaar voor jou.’

Het kan de eerste paar keren onwennig aanvoelen, maar de kunst is om dit consequent te doen. Op die manier leert je peuter dat het oké is om even rust te nemen en zal hij/zij dit eerder accepteren en het normaal gaan vinden dat mama even rust neemt.”

Compassie

“Het is ook belangrijk om compassie met jezelf te hebben. Als je een keer uit je slof bent geschoten, wees dan niet te streng voor jezelf. Schuldgevoel groeit alleen maar wanneer je jezelf veroordeelt. Kijk in plaats daarvan naar de situatie en zeg tegen jezelf: ‘Oké, dit was een moeilijke situatie voor mij. Hoe kan ik de volgende keer anders reageren?’ Door met een open blik naar jezelf te kijken, creëer je de mogelijkheid om te groeien.”

Het helpt natuurlijk als je door de dag heen al wat bewuster bent van jezelf en je gevoelens. Als jij voelt dat je meer gestresst bent dan normaal of prikkelbaarder bent, kan je al eerder ingrijpen. “Dan ben je het moment voor dat je overspoeld raakt. Wees dus bewust van hoe je je voelt en de dingen die je doet. Dat geeft je meer rust en dat houdt het thuis gezelliger.”

Triggers die alle ouders herkennen én hoe je er beter mee om kunt gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.