Hoe verval je niet in de patronen van jouw ouders? Oudercoach geeft advies
Opvoeden blijft een uitdaging en veel ouders worstelen met de vraag hoe ze het beste kunnen handelen zonder in de patronen van hun eigen ouders te vervallen. Deze week geeft oudercoach Kimberley Galenkamp daarom advies over dit onderwerp. Veel ouders nemen zich voor om het anders te doen dan hun eigen ouders, maar in de praktijk blijkt dit vaak moeilijker dan gedacht.
Kimberley legt uit waarom dit gebeurt en hoe je deze patronen kunt doorbreken.
Tijden veranderen
“Laat ik beginnen met benadrukken dat je ouders, in de meeste gevallen, deden wat zij konden”, aldus Galenkamp. “Net zoals jij nu het beste doet binnen jouw mogelijkheden en kennis om je kind op te voeden. Zij deden wat ze hadden geleerd en wat in hun omgeving gebruikelijk was. Tijden veranderen en het is dan ook helemaal niet gek als jij andere keuzes maakt.”
Volgens Galenkamp begint alles met bewustwording. Dit gebeurt vooral op momenten waarop je geduld wordt getest, of wanneer je jezelf precies die dingen hoort zeggen die jouw ouders vroeger ook altijd zeiden.
“Wanneer je getriggerd wordt en je geduld verliest, reageer je vaak vanuit een primaire reactie. Deze reactie is grotendeels gevormd door wat je als kind hebt meegemaakt en hoe er met jou werd omgegaan. Daardoor zie je, of je het nu wilt of niet, geregeld je eigen gedrag terug in dat van je ouders.”
Loyaal naar ouders
Dat jij dit gedrag zo feilloos hebt overgenomen, komt volgens de oudercoach onder andere doordat kinderen heel loyaal zijn aan hun ouders. “Toen jij nog een kind was, heb je onbewust erg je best gedaan om het gedrag van je ouders over te nemen. Zij waren jouw voorbeeld en jouw ‘waarheid’.”
Nu je weet waardoor jij soms precies zo reageert als je ouders en je er bewust van bent op welke momenten je dat doet, kun je met de volgende vragen bepalen hoe jij het wil doen:
- Wat vind jij belangrijk?
- Wat wil je precies anders doen dan jouw ouders? Waarom vind jij deze dingen belangrijk?
- Hoe zie jij het zelf voor je?
Galenkamp: “Vaak weten ouders heel goed hoe ze het niét willen, maar staan ze helemaal nog niet zo stil bij de vraag: hoe wel? En dat kan best ingewikkeld zijn. Je wil het namelijk goed doen, maar waar doe je goed aan?”
Moe of gestresst
Galenkamp benadrukt dat het belangrijk is om te weten dat je eerder in oude patronen vervalt als je moe of gestresst bent. Zeker als bepaalde overtuigingen heel hardnekkig zijn, zul je niet van de één op de andere dag alles anders kunnen doen. Zelfzorg is dus erg belangrijk: vanuit rust reageer je altijd meer als jezelf dan als je je opgejaagd of gehaast voelt.
“Het kan ook nodig zijn om eerst je eigen verleden aan te kijken, waardoor je jouw ervaringen eerst een plek kunt geven”, vertelt de oudercoach. “Vanuit daar kun je vanuit een meer neutraal standpunt keuzes maken die voor jou goed voelen.”
Overcompensatie
Niet alle ouders zijn een kopie van hun eigen ouders. Wat ook vaak gebeurt, is dat ouders juist bepaalde dingen rigoureus anders aanpakken. Dit uit vorm van verzet en overcompensatie. “Kreeg jij bijvoorbeeld nauwelijks knuffels van je ouders? Dan geef je jouw kinderen nu bovengemiddeld veel knuffels. Of ben jij heel beschermend opgevoed? Dan laat je jouw kinderen nu juist heel vrij.”
Hoe je om kunt gaan met het gedrag en de emoties van je kind, heeft nooit iemand jou geleerd, buiten dat wat jij van jouw ouders hebt gezien. Het is volgens Galenkamp dan ook niet gek dat je ook grotendeels vanuit onwetendheid keuzes maakt die op dat moment goed voelen.
De perfecte ouder bestaat niet
“Het allerbelangrijkste om je te realiseren is dat de perfecte ouder niet bestaat. En, of je nou wil of niet, je zult altijd dingen meegeven die je achteraf toch graag anders had willen doen. Hierin mild voor jezelf zijn is belangrijk. Je doet het goed.”
Millennials denken dat ze betere ouders zijn dan vorige generaties, blijkt uit nieuw onderzoek