Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Opvoeden 12 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn partner en ik verschillen in de opvoeding, wat nu?’ Pedagoog geeft advies

Regelmatig krijgen we bij J/M Ouders vragen van lezers over opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Farah (29) haar dilemma voor: ‘Mijn partner en ik verschillen in de opvoeding, wat nu?’

Farah: “Natuurlijk bespreek je bepaalde dingen wel tijdens de zwangerschap, maar het blijft vooral bij fantaseren over je toekomstige baby. Hoe zal (in ons geval) zij eruit zien? Op wie lijkt ze? Hoe is het leven met een kind? Mijn partner en ik hebben het ook wel over de opvoeding gehad, maar vooral dat we haar zoveel mogelijk liefde en vertrouwen willen geven. Verder had ik het idee dat het wel goed zou komen en we allebei op een lijn zouden zitten.

Verschil in opvoeding

De praktijk blijkt weerbarstiger. Mijn vriend is een lieve vader, maar ook rechtlijnig en ongeduldig. Verliest sneller zijn geduld als onze dochter niet luistert, of stuurt haar naar haar kamer om even af te koelen. Geen heftige dingen hoor, maar ik merk dat ik zachtaardiger ben, het gesprek wil aangaan met mijn dochter en haar niet zo snel ‘straf’ geef. Ik vind het dan toch lastig als ik zie hoe streng mijn vriend soms voor haar is. En waar heeft een kind baat bij? Kortom: wat is wijsheid?”

Tips van de pedagoog

zelfstandig spelen
Foto: Mandy de Jager Fotografie Mandy de Jager Fotografie

“Verschillen in de opvoeding is iets waar veel ouders tegen aanlopen. Je hebt allebei een andere opvoeding gehad, dus verschillende ervaringen en daarmee wellicht overtuigingen. Het beste wat je kunt doen is – wanneer je merkt dat deze verschillen tussen jullie in gaan staan – in gesprek gaan hierover.

Open en eerlijk

Belangrijk om zo’n gesprek open en zonder oordeel in proberen te gaan. ‘Ik merk dat wij anders reageren op bepaalde situaties met onze dochter en dat roept vragen op, merk ik.’ Het is fijn om te kijken naar jullie ‘why’ in de opvoeding. Wat vind je nu écht belangrijk en wat wil je je dochter meegeven? Wellicht komen jullie erachter dat jullie daarin overeen komen.

Gelijke basis

Vanuit daar kun je kijken of jullie ‘uitvoering’ van het ouderschap aansluit bij deze why. Vertel waarom jij liever niet wilt straffen bijvoorbeeld. Kijk of jullie daar samen een passende oplossing voor kunnen vinden, die voor beide goed is. Voor kinderen hoeft het niet erg te zijn als jullie in de ‘uitvoering’ dingen net anders doen. Zolang die basis ongeveer gelijk is, kunnen kinderen bepaalde regels heel goed aan personen koppelen.

Realistische verwachtingen

Verder geloof ik heel erg in kennis over de ontwikkeling van je kind. Als jij realistische verwachtingen hebt, ga je minder frustratie ervaren. Dit kan ook helpen voor je partner om geduldiger te worden en dus minder straf te hoeven geven.”

* Om privacy-redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Dilemma: ‘Heeft mijn kind wel zoveel speelgoed nodig?’ Pedagoog geeft advies

Dit artikel is gecheckt door onze expert
Esther Jongerius
Esther Jongerius
Pedagoog en opvoedcoach
Esther is pedagoog en moeder van twee meiden. Ze werkt al meer dan tien jaar met ouders en kinderen. Eerst als pedagogisch coach binnen de kinderopvang, waar ze zich richtte op de allerkleinsten van 0-5 jaar en later binnen haar eigen bedrijf Liefdevol Ouderschap. »

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.