Paardencoach vertelt: dít is waarom paardrijden zo goed is voor kinderen
Paardrijden is niet alleen een leuke en avontuurlijke bezigheid voor kinderen, maar het biedt ook tal van voordelen voor hun lichamelijke en mentale ontwikkeling. Of het nu gaat om het verbeteren van de motoriek of het opbouwen van zelfvertrouwen paardrijden heeft veel te bieden.
6x waarom paardrijden zo goed is voor kinderen
Emotie- en gedragsexpert én paardencoach Eva Poulson vertelt er meer over.
1. Verbetering van motorische vaardigheden
Paardrijden helpt kinderen bij het ontwikkelen van zowel grote als fijne motorische vaardigheden. Terwijl ze op het paard zitten, leren ze hun balans te bewaren, wat de coördinatie en stabiliteit bevordert. “De verschillende gangen van het paard (draf, galop, stap) zorgen ervoor dat de spieren in hun benen, rug en buik sterker worden, wat een positief effect heeft op hun houding en algemene motoriek”, vertelt paardencoach Eva Poulson.
2. Versterking van zelfvertrouwen en zelfstandigheid
Op een paard zitten kan in het begin een beetje spannend zijn voor kinderen, maar zodra ze leren hoe ze het paard moeten besturen, groeit hun zelfvertrouwen. Ze ontdekken dat ze in staat zijn om een groot dier te leiden en dit gevoel van controle draagt bij aan hun zelfverzekerdheid. Paardrijden moedigt ook zelfstandigheid aan, omdat kinderen verantwoordelijkheid krijgen voor het verzorgen van hun paard, zoals het borstelen, voeren en het opzadelen.
3. Sociaal-emotionele ontwikkeling
Paardrijden kan kinderen helpen bij het ontwikkelen van empathie, geduld en samenwerking. Een paard is een gevoelig dier en kinderen moeten leren het paard te begrijpen en erop te reageren. “Dit bevordert hun sociaal-emotionele vaardigheden, omdat ze leren luisteren naar en communiceren met hun paard, maar ook met andere kinderen in de stal of tijdens groepslessen.”
4. Verbetering van concentratie en focus
Bij paardrijden moeten kinderen voortdurend alert en geconcentreerd zijn. Ze moeten zowel hun eigen lichaam als het paard in de gaten houden en tegelijkertijd verschillende taken uitvoeren, zoals het sturen, het controleren van de snelheid en het letten op hun omgeving. Deze focus helpt bij het verbeteren van hun concentratie, wat ook positieve effecten heeft op hun prestaties op school.
5. Bevordering van de fysieke gezondheid
Paardrijden is een goede manier om kinderen actief te houden. Het is een full-body workout die hun spieren, botten en gewrichten versterkt. “Het helpt bij het verbeteren van hun uithoudingsvermogen, flexibiliteit en kracht. De frisse lucht en het buiten zijn dragen bij aan hun algehele gezondheid, en het versterkt hun immuunsysteem”, aldus de paardencoach.
6. Verbinding met de natuur
Veel kinderen hebben tegenwoordig niet meer zoveel contact met de natuur, maar paardrijden biedt een geweldige manier om terug te keren naar de buitenlucht. In de stallen en op het paard leren ze de natuur waarderen en ontdekken ze de rust en het plezier van buiten zijn. Het zorgt voor een gezonde balans tussen binnenactiviteiten (zoals gamen of schoolwerk) en fysieke, buitenactiviteiten.
Twijfel je als ouder om je kind naar paardrijden te brengen? Paardencoach geeft advies
Mocht je nog twijfelen om je kind op paardrijden te doen, dan geeft emotie- en gedragsexpert én paardencoach Eva Poulson hieronder nog wat extra advies.
Ontwikkeling van kinderen: zowel fysiek als mentaal
“Fysiek is paardrijden ideaal omdat het kinderen beweging biedt zonder dat het als sporten voelt. Voor kinderen die niet van intensieve cardio houden, is het een toegankelijke manier om actief te zijn. Ze bewegen op en rond het paard, vaak zonder zich bewust te zijn van hoeveel ze eigenlijk bezig zijn, wat het extra fijn maakt”, vertelt Eva. Daarnaast kunnen paarden kinderen helpen om emoties te reguleren. “Ze stemmen zich af op het energetisch veld van mensen en spiegelen puur wat er is, zonder oordeel. Paarden reageren op de energie en lichaamstaal van het kind, wat helpt om bewust te worden van wat ze uitstralen en hoe dat invloed heeft op anderen. Als een kind bijvoorbeeld gespannen, angstig of boos is, kan het paard onrustig of terughoudend reageren. Maar wanneer het kind kalmeert en meer in balans komt, zal het paard dat ook doen.”
“Deze directe feedback helpt kinderen bewust te worden van hun innerlijke staat Door met een paard te werken, leren kinderen duidelijk en rustig te communiceren – niet met woorden, maar met hun houding, energie en intentie. Dat kan een enorme boost geven aan hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden en hen leren om echt te verbinden met anderen. Het is een krachtige les die ze meenemen in andere aspecten van hun leven”, aldus paardencoach Eva Poulson.
Waarop moet je letten als je je kind op paardrijden wil?
“Als je overweegt je kind te laten paardrijden, is het belangrijk om zorgvuldig een goede manege of stal te kiezen. Veiligheid en ethiek staan daarbij voorop. Let erop dat de paarden op een ethische manier worden verzorgd en dat het welzijn van de dieren altijd centraal staat. Een fijne plek met rustige, goed verzorgde paarden en bekwame instructeurs zorgt ervoor dat je kind niet alleen veilig kan leren rijden, maar ook kan genieten van de omgang met deze bijzondere dieren. Het kan helpen om te beginnen met een proefles.”
Ze vervolgt: “Dit geeft je de kans om te onderzoeken of de plek bij jullie past en of je kind zich er veilig voelt. Daarnaast is het waardevol om in gesprek te gaan met de medewerkers op stal. Zij kunnen je als ouder begeleiden en uitleg geven over wat je kunt verwachten. Houd er ook rekening mee dat als jij degene bent die je kind naar de lessen brengt, je waarschijnlijk zal helpen met het klaarmaken van het paard. Zorg er daarom voor dat je goed begrijpt wat er van jou en je kind wordt verwacht en lees je eventueel in voordat je naar de stal gaat. Dit zorgt niet alleen voor een soepelere ervaring, maar maakt het ook makkelijker om vol vertrouwen samen aan dit avontuur te beginnen.”
Deze uitdagingen zullen kinderen tegenkomen als ze beginnen met paardrijden
“Kinderen die beginnen met paardrijden kunnen tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Het omgaan met een groot dier kan in het begin overweldigend zijn. Paarden zijn indrukwekkend qua formaat en gedrag, en het leren begrijpen van hun lichaamstaal en reacties kan spannend zijn voor een kind. Dit vergt inspanning en tijd. Angst of onzekerheid is daarom een veelvoorkomende uitdaging.”
Eva vervolgt: “Ouders en instructeurs kunnen hierbij helpen door een veilige en ondersteunende omgeving te creëren. Rustig uitleggen wat het paard nodig heeft, het kind op het gemak stellen, en geduldig de tijd nemen om vertrouwen op te bouwen, zijn hierbij cruciaal. Tot slot kan het tempo van leren verschillen, wat frustratie kan opleveren als een kind merkt dat anderen sneller vooruitgaan. Ouders en instructeurs kunnen hierop inspelen door te benadrukken dat paardrijden een persoonlijke reis is en dat iedereen in zijn eigen tempo groeit. Geduld en consistentie zijn de sleutel, zodat het kind plezier houdt in het proces en trots kan zijn op de vooruitgang die hij/zij zelf boekt!”
Eva Poulson (MSc Klinische psychologie) is emotie- en gedragsexpert en daarnaast ook paardencoach. Ze werkt met zowel volwassenen, kinderen als dieren.
8x geschikte huisdieren voor kinderen (en nee, hond staat niet op één…)