Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Overstap naar andere basisschool

antwoord

Veranderen van school is voor kinderen en ouders een ingrijpende gebeurtenis die overigens ook heel vaak goed uitpakt. Kinderen zijn over het algemeen flexibel en passen zich weer aan in de nieuwe situatie. Dit is natuurlijk afhankelijk van het karakter van je kind en er zijn veel zaken die goed overwogen dienen te worden:

  • Heeft je kind pech met zijn onrustige klas of zijn jullie over het algemeen niet tevreden met de sfeer die er op school heerst?
  • Wordt er voldoende aandacht besteed aan pesterijen, is de sfeer op het schoolplein veilig en is er een goed pedagogisch klimaat in de andere groepen?
  • Hoe is de kwaliteit van het onderwijs? Hoe beoordeelt de onderwijsinspectie deze school? Een rapport is vaak te vinden op www.onderwijsinspectie.nl
  • Hoe verloopt de communicatie tussen ouders, leerkrachten en schoolleiding. Staan zij over het algemeen open voor het bespreken van problemen en voel je je gehoord bij deze gesprekken. Wordt er vervolgens ook daadwerkelijk actie ondernomen en is hierover een terugkoppeling naar de ouders?
  • Is er een kans dat je kind volgend schooljaar wel weer in een fijne groep terecht komt? Hoe is bijvoorbeeld de sfeer in de andere groepen waarmee combinaties gemaakt gaan worden in het volgende schooljaar.
  • Hoe zijn de leerkrachten bij wie je kind de komende jaren nog in de klas gaat komen. Informeer eens bij ouders uit die groepen en de schoolleiding. Het onderwijs staat of valt vaak met degene voor de klas!

Bedenk dat je bij een overstap naar een andere basisschool ook weer zaken tegenkomt waar je misschien minder blij mee bent. Er is geen garantie op rustige groepen en ook problemen met wisselende invalkrachten is iets waar elke school mee te maken kan krijgen. Denk ook na over de speelafspraken die anders georganiseerd moeten worden wanneer een school op grote afstand ligt.

In jullie geval gaat het om problemen met twee van jullie kinderen. Een dochter in groep 6 die erg veel last heeft van de onrust in de groep. Daarnaast jullie zoon die aan het einde van de basisschool is gekomen en waarover jullie je zorgen maken wat betreft zijn Cito-score. Mijn advies is om voor de kinderen los van elkaar een beslissing te nemen. Een aantal zaken ter overweging:

  • Van school veranderen halverwege groep 8 zal voor een kind een flinke impact hebben. Je zoon heeft zijn hele basisschooltijd (groot deel van de kindertijd) doorgebracht op deze school. Het is de plaats waar hij het grootste deel van de dag doorbrengt en de band die je met klasgenoten opbouwt in acht jaar is vaak een hechte. Na de Cito-toets in februari gaat deze groep hun basisschooltijd afsluiten met leuke gezamenlijke activiteiten, bijvoorbeeld een eindmusical.
  • Natuurlijk hebben de onrust, sfeer en vele wisselingen van leerkracht invloed op het leerproces. De vraag is of een nieuwe school in de twee maanden voor de Cito-eindtoets nog een groot verschil kan maken wat betreft de eindscore van jullie zoon. Ik raad je aan te onderzoeken welke vakken nog extra aandacht nodig hebben en eventueel bijles te organiseren voor je zoon. Informeer hiervoor op school naar bijvoorbeeld de uitslag van de Cito- entreetoets.
  • Een overstap voor je jongste twee kinderen zou op dit moment nog heel zinvol kunnen zijn. Zij hebben nog belangrijke leerjaren voor zich liggen! Als je wil overstappen wacht dan niet te lang. Groep 6 en 7 zijn schooljaren met veel nieuwe leerstof.

Neem los van de mening van je kinderen een weloverwogen beslissing. Kinderen willen vaak niet weg uit hun vertrouwde omgeving omdat ze geen zicht hebben op de nieuwe situatie. Praat met andere ouders en doe goed onderzoek naar een nieuwe school!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.