Laura Saija
Laura Saija Nieuws 7 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer jongeren nemen overdosis pijnstillers: ‘Ze grijpen naar wat ze binnen handbereik hebben’

Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) is er de afgelopen twee jaar een aanzienlijke stijging geweest in het aantal meldingen van jongeren tussen 13 en 17 jaar die opzettelijk een overdosis pijnstillers hebben genomen.

Paracetamol en ibuprofen worden vaak genoemd als middelen die bij een overdosis schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Overdosis pijnstillers

Jarenlang schommelde het aantal meldingen tussen de 1000 en 1150. In 2021 nam dit aantal toe tot 1512, vorig jaar waren er 1439 meldingen. Met name bij meisjes tussen 13 en 15 jaar is de stijging het grootst. Het NVIC maakt zich zorgen over deze hoge cijfers en wil meer onderzoek doen.

Het NVIC constateerde al in 2021 dat het bij ongeveer 84 procent van de meldingen om meisjes ging. Daarnaast viel op dat er vaker meldingen binnenkomen tijdens doordeweekse dagen en schoolperiodes in vergelijking met weekenden en zomermaanden.

Honders tabletten

In 2022 heeft het NVIC bij elke melding van een overdosering bij jongeren enkele aanvullende vragen gesteld, waarvan de gegevens nog moeten worden geanalyseerd. Tijdens de coronapandemie werden factoren zoals schoolsluitingen, de avondklok en anderhalvemetersamenleving genoemd als risico’s voor de mentale gezondheid van jongeren.

In een interview met het NOS Radio 1 Journaal verklaarde professor Dylan de Lange, het hoofd van het NVIC, dat tieners de tabletten in grote hoeveelheden tegelijk innemen. Sommige tieners nemen wel vijftig of honderd tabletten per keer, volgens hem duidt dit op opzettelijk gedrag. “Niemand neemt honderd tabletten in als reactie op hoofdpijn, dat is heel raar.”

Impulsief

De Lange vermoedt dat de pillen impulsief worden ingenomen, aangezien ze vaak gewoon in huis aanwezig zijn. Dit duidt erop dat de tieners grijpen naar wat ze op dat moment binnen handbereik hebben, zonder dat het een zorgvuldig uitgedacht plan is.

Hoewel een overdosering niet altijd betekent dat het kind zelfmoord wil plegen, duidt het wel op een teken dat er iets mis is, aldus een kinderpsychiater die betrokken is bij het onderzoek naar de mentale gezondheid van jongeren.

Dit zijn de belangrijkste effecten van kinderyoga op de mentale gezondheid van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.