Ben jij een overbezorgde ouder? Dit zijn de negatieve gevolgen voor je kind
Controle houden, zorgen dat je kind niet faalt, je kind aan gevaar herinneren en je kind geen verantwoordelijkheid geven. Als jij jezelf hierin herkent, kan het zijn dat jij een overbezorgde ouder bent. Dit zijn namelijk een aantal signalen van overbezorgdheid.
Natuurlijk hoort bezorgdheid bij het ouderschap, maar extreme overbezorgdheid kan je kind op verschillende manieren schaden.
Het gevaar van overbezorgdheid
Kinderen die zijn opgevoed in een overbezorgde omgeving zouden daar in hun verdere leven last van kunnen krijgen. Wij zetten een aantal negatieve gevolgen van extreme overbezorgdheid voor je op een rij.
1. Laag zelfbeeld
Als jij overbezorgd bent kan je kind later een laag zelfbeeld krijgen. Zij zouden niet genoeg zelfvertrouwen ontwikkelen om sterk in hun schoenen te staan als zij volwassen zijn. Als overbezorgde ouder vertel je eigenlijk aan je kind dat hij niet in staat is om hun eigen leven te beheren. Doordat ze voortdurend gecontroleerd en beschermt worden, kunnen kinderen zichzelf niet te bewijzen.
2. Gevoelig voor angst
Overbezorgd ouderschap komt vaak voort uit angst. Ouders vinden de wereld een gevaarlijke plek waar zij hun kind voor moeten beschermen. Omdat een overbezorgde ouder zo bang is dat er iets gebeurt kan het kind zelf ook angstig worden voor al het onbekende. Daarbij zullen deze kinderen waarschijnlijk terughoudend zijn en verwachten dat iemand hen komt helpen, omdat zij niet anders gewend zijn.
3. Twijfels slaan toe
Als kinderen gewend zijn om beschermd te worden en eraan gewend zijn dat beslissingen voor hen genomen worden, zullen ze later veel twijfelen over hun eigen beslissingen. Daarnaast zullen zij zich sneller schamen, omdat zij vaak gevoeliger zijn voor kritiek en afkeuring.
4. Op zoek naar goedkeuring
Kinderen van overbezorgde ouders leren om gelukkig te zijn aan de hand van goedkeuring van hun ouders. Hierdoor hebben zij meer kans om op latere leeftijd onzeker te worden en een constante behoefte aan bevestiging te voelen. Dit kan ook nadelig zijn in relaties, deze mensen zetten zichzelf namelijk vaak op de tweede plek. Dit kan komen omdat zij bang zijn dat ze worden afgewezen of verlaten.
5. Risico’s niet inzien
Als kinderen hun hele jeugd onder druk staan van hun ouders, kunnen zij later tegengesteld en extreem gedrag gaan vertonen. Dit kan bijvoorbeeld alcohol- en drugsmisbruik zijn. Dit doen zij om het gebrek aan vrijheid wat zij ervoeren, in te halen. Het bijkomende gevaar hiervan is dat deze jongeren een onduidelijk beeld hebben van de risiconiveaus.
6. Perfectionisme
Overbezorgde ouders kunnen de neiging hebben om perfectionisme van hun kind te eisen en kunnen teveel van hun kind eisen. Dit gaat vaak om het uitblinken in schoolprestaties of sport. Dit kan leiden tot perfectionisme op latere leeftijd. Deze mensen vinden het moeilijk om controle uit handen te geven, omdat zij nooit een gevoel van controle hebben gehad in hun jeugd.
Daarbij kan het ook verkeerd uitpakken als je je kind constant ophemelt. Het kind zal op latere leeftijd denken dat hij beter is dan de rest. Daarbij zal hij moeilijk kunnen omgaan met afwijzing, want dit is hij niet gewend.
7. Moeite met eerlijk zijn
Tot slot kan overbezorgd ouderschap leiden tot moeite hebben met eerlijkheid op latere leeftijd. De vroegere zoektocht naar bevestiging van een kind kan ervoor zorgen dat hij zich niet in volledige eerlijkheid durft uit te drukken, uit angst om afgewezen te worden. Dit kan ertoe leiden dat zij niet zichzelf durven zijn en gaan liegen om geaccepteerd te worden.