Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Uncategorized 29 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Gratis reizen met het ov voor studenten: zo werkt dat

Van de middelbare school naar het hoger onderwijs is weer een echte mijlpaal in het leven van je kind. De nieuwe school is misschien wel een stuk verder weg, waardoor je kind met het openbaar vervoer zal moeten reizen. Een flinke kostenpost, zou je denken. Gelukkig kunnen studenten in Nederland gratis reizen met een ov-studentenkaart.

We leggen wat dingen uit over de ov-studentenkaart.

Wat is een ov-studentenkaart?

Ov staat voor openbaar vervoer, met een ov-studentenkaart kunnen studenten dus met het openbaar vervoer reizen. De ov-studentenkaart wordt door de Rijksoverheid het studentenreisproduct genoemd. Het is een abonnement voor het openbaar vervoer in Nederland dat de overheid betaalt. Dat betekent dus dat studenten er gratis of met korting mee kunnen reizen.

Er is een weekabonnement en een weekendabonnement waaruit gekozen kan worden. Het studentenreisproduct staat op de persoonlijke ov-chipkaart van je kind. Hiermee kan het in- en uitchecken in de trein, tram, bus en metro.

Is het studentenreisproduct gratis?

In de meeste gevallen is de ov-studentenkaart inderdaad gratis. Sowieso voor mbo-studenten niveau 1 of 2. Volgt je kind een mbo 3 of mbo 4 opleiding of studeert het aan het hbo of de universiteit, dan is het studentenreisproduct eerst een lening of prestatiebeurs. Haalt je kind binnen tien jaar zijn of haar diploma, dan is de ov-studentenkaart een gift en hoef je niets terug te betalen.

De voorwaarden van een ov-studentenkaart

Elk kind dat voltijd gaat studeren aan het mbo, hbo of de universiteit en recht heeft op studiefinanciering, kan een ov-studentenkaart aanvragen. Doet je kind mbo, maar is het nog geen 18 jaar? Dan heeft het geen recht op studiefinanciering. In dat geval kun je het studentenreisproduct apart aanvragen.

Hoe lang heb je recht op een studentenreisproduct?

Het studentenreisproduct geldt voor mbo 1 en mbo 2 zolang je kind staat ingeschreven. Voor mbo 3 en mbo 4 geldt de ov-studentenkaart maximaal zeven jaar. In het hoger onderwijs ontvangen studenten de reiskaart tijdens de officiële duur van de opleiding plus maximaal een jaar.

Hoe en wanneer kun je een ov-studentenkaart aanvragen?

Wanneer en hoe je een studentenreisproduct voor of samen met je kind aanvraagt, hangt van meerdere dingen af. Zoals de opleiding die je kind gaat volgen en of je kind wel of geen achttien jaar is. In ieder geval heeft je kind voor het aanvragen van de ov-studentenkaart altijd een DigiD nodig en een persoonlijke ov-chipkaart waar het studentenreisproduct opgezet kan worden.

Ov-studentenkaart aanvragen voor mbo

Als je kind als mbo-student al achttien is, krijgt het studiefinanciering. De ov-studentenkaart kan tegelijkertijd aangevraagd worden. Is je kind nog geen achttien, dan kun je de reiskaart apart aanvragen via Mijn DUO.

Ov-studentenkaart aanvragen voor hbo en universiteit

Wanneer je kind studiefinanciering aanvraagt, kan de ov-studentenkaart hier meteen bij worden aangevraagd. Doe dit acht weken voordat de opleiding begint. Ook als je kind geen gebruikmaakt van studiefinanciering, kun je via Mijn DUO de reiskaart aanvragen.

Verschil tussen een weekabonnement en weekendabonnement

Er is natuurlijk een verschil tussen een weekabonnement en een weekendabonnement. Meestal reizen studenten die thuis wonen alleen doordeweeks gratis en studenten die op kamers wonen reizen in het weekend gratis.

Wanneer kun je gratis reizen met een weekabonnement?

Met een weekabonnement kunnen studenten gratis reizen tussen maandag 04.00 uur ‘s ochtends tot zaterdag 04.00 uur ‘s ochtends. Vanaf zaterdag 04.00 uur tot de volgende maandag 04.00 uur krijgen studenten korting op reizen met het openbaar vervoer.

Wanneer kun je gratis reizen met een weekendabonnement?

  • maandag: gratis reizen tot 4.00 uur, daarna korting
  • dinsdag: vol tarief van 4.00 tot 9.00 uur, daarna korting
  • woensdag: vol tarief van 4.00 tot 9.00 uur, daarna korting
  • donderdag: vol tarief van 4.00 tot 9.00 uur, daarna korting
  • vrijdag: vol tarief van 4.00 tot 9.00 uur, korting van 9.00 tot 12.00 uur, daarna gratis reizen
  • zaterdag: gratis reizen
  • zondag: gratis reizen

Voor feestdagen en de zomerperiode gelden andere tijden. De korting geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland. In de trein krijgen studenten 40 procent korting, in de tram, bus en metro is dat 34 procent korting.

Stopzetten van studentenreisproduct

Vergeet niet om aan het einde van de opleiding het abonnement van de ov-studentenkaart stop te zetten, zodat je niet voor verrassingen in de vorm van hoge ov-rekeningen komt te staan.

Oh jee, je kind wil studeren! Geen paniek, zo maken jullie de juiste keuze

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.