Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 29 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

5x opvoedtips uit warme landen die we deze zomer kunnen gebruiken

In Nederland is een warme, zonnige zomer geen garantie. Met als gevolg dat wanneer het dan opeens voor langere tijd mooi weer is, er genoeg te improviseren valt. Hoe doen ouders dat toch die het hele jaar door met hun kroost in warme landen leven?

We verklappen alvast: fruit, heel veel fruit.

Opvoedtips van ouders uit warme landen

Zodra het in Nederland enkele dagen warm weer is, trekken we massaal naar zee of zetten we de kinderbadjes in de tuin. We slaan waterijsjes in, gaan op zoek naar de laatste beschikbare ventilator en parasol en we mopperen dat het te warm is. De kinderen zweten, spetteren en zwemmen alsof hun leven er van afhangt. En dan duurt de gemiddelde Nederlandse hittegolf hooguit maar twee weken… Hoe doen ouders dat met hun kinderen in warme landen?

No hat, no play

Wij Nederlanders kunnen nogal eens aan de lakse kant zijn rondom het insmeerbeleid van onze kinderen (want zo vaak zien we die zon niet). In 2016 bleek nog dat bijna de helft van alle ouders haar kinderen wel eens laat verbranden. Toch is de smeerdiscipline de afgelopen jaren toegenomen. Uit het Nationale Zonrapport van 2022 blijkt dat ouders beter zorgen voor de bescherming van hun kinderen dan voor de bescherming van zichzelf.

Toch vallen we in het niet bij de routine van de gemiddelde Australische ouder. Daar voelen ze de extremen van een gapend gat in de ozonloog en dealen ze met buitengewoon hete zomers. Het motto daar: no hat, no play. Kinderen móeten een hoedje dragen en blijven op de heetste uren van de dag binnen.

Siësta

Als je dan toch op het heetst van de dag binnen moet blijven, dan kun je net zo goed een siësta doen. De siësta is een wereldbekend begrip en een echte traditie in Spanje en andere warme landen. Met deze middagdut ontvlucht je de hitte, en bouw je bovendien wat energie op voor de rest van de dag.

Veel mensen (lees: Nederlanders) denken dat de siësta langer dan een uur duurt. Maar eigenlijk is een siësta meer een powernap, die maar vijftien of dertig minuten duurt.

Bedtijd bestaat niet

Dankzij een goede siësta in de middag houden veel kinderen het ook langer vol in de avond. Het is een van de redenen waarom veel kinderen in warme landen pas laat in bed liggen. Neem nou kinderen in Argentinië, die gaan ‘s avonds gewoon met papa en mama mee op stap en blijven op tot het feestje voorbij is. Dan slapen ze morgen maar iets langer, is daar het idee.

Vaak naar zee

In Brazilië, waar ze 16 graden Celsius als koud beschouwen, gaan ouders het hele jaar door met hun kinderen naar zee. Oók op de dagen dat het ‘koud’ is. Een leven aan zee is een groot onderdeel van het leven. Waar wij een ommetje door de wijk lopen, lopen Brazilianen gerust even met hun kinderen naar de kust.

Fruit, fruit en nog eens fruit

Vraag een moeder in Brazilië, Cuba of Nieuw-Zeeland wat ze haar kinderen te eten geeft op een warme dag en het antwoord is fruit. Oké, nu heeft Nederland niet het klimaat waar bananen en ananassen aan de bomen groeien, maar toch… Overweeg eens wat vaker het exotische groentevak in de supermarkt. Geen moeilijke salades, maar gewoon fruit in een kommetje.

Warme autozitjes en zonnebrand: deze struggles herkent iedere ouder in de zomer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.