Ouders van uithuisgeplaatste kinderen zijn slecht beschermd door de wet
Het is voor kinderrechters niet mogelijk om voldoende te controleren of uithuisplaatsing van een kind noodzakelijk is. Ook kunnen kinderrechters niet goed meekijken of jeugdzorg adequaat werkt aan gezinshereniging.
Dat blijkt uit een factsheet die Leidse juristen en pedagogen opstelden, schrijft Trouw.
Kinderrechters staan buitenspel
Volgens de onderzoekers maakt de wet niet duidelijk in welke gevallen een kind uit huis geplaatst mag worden. Situaties als financiële problemen, zoals bij de toeslagenaffaire, of een fysieke handicap van de ouders zijn bijvoorbeeld niet genoemd in de wet. Als dit wel zo was, hadden sommige uithuisplaatsingen voorkomen kunnen worden.
De wetenschappers kunnen dus niet uitsluiten dat financiële problemen van ouders redenen kunnen zijn voor de uithuisplaatsing van een kind. Zo speelden geldproblemen mogelijk een rol bij de uithuisplaatsing van 1.115 kinderen in het toeslagenschandaal.
Uithuisplaatsing
In de huidige wet zou niet duidelijk genoeg staan dat uithuisplaatsing alleen nodig is als ouders hun opvoeding verkeerd invullen. Daarnaast vinden de wetenschappers dat rechters te weinig ruimte hebben om tot een minder vergaande maatregel te beoordelen. Ook hoeft men onder de huidige wetgeving geen doel te verbinden aan een uithuisplaatsing, waardoor een rechter moeilijk kan bepalen of een uithuisplaatsing nog noodzakelijk is. Gezinshereniging is hierdoor lastig te realiseren.
Bovenstaande maakt dat ‘minderjarigen en hun ouders zwak staan tegenover een machtig uitvoeringsapparaat’, klinkt de conclusie van de factsheet. Jeugdrechters werken aan een ‘reflectie’ op de gegeven informatie, die ze in het najaar publiceren.
Onlangs kondigde Jeugdzorg al aan dat de aanvaardbare termijn voor uithuisplaatsingen wordt aangepast. Hoe dat zit lees je hier.
Jojanneke en de jeugdzorgtapes
In Nederland worden ieder jaar ongeveer 19.000 kinderen uit huis geplaatst. In totaal zijn er in Nederland zo’n 43.000 uit huis geplaatste kinderen. Deze kinderen komen terecht bij jeugdzorginstellingen, gezinshuizen of pleeggezinnen.
In de aangrijpende documentaire Jojanneke en de jeugdzorgtapes gaat Jojanneke in gesprek met kinderen die uit huis zijn geplaatst. De jongeren laten zien wat uithuisplaatsing met je leven doet. Driekwart van de huisgeplaatste kinderen krijgt te maken met psychisch of lichamelijk geweld. Bijna tachtig procent van de kinderen die in een gesloten inrichting hebben gezeten, zegt daar slechter uit te komen dan dat ze erin gingen. De jongeren die hun aangrijpende verhaal delen hopen dat het huidige jeugdzorgsysteem radicaal op de schop gaat. Je kunt hier het heftige verhaal van Nando lezen en hier het droevige verhaal van Farrah.
Shirley raakte haar kinderen kwijt: ‘Als single moeder ben je voor Jeugdzorg aangeschoten wild’