Waarom alle ouders stiekem een dagje strand vooral heel erg vermoeiend vinden
Zon, zee, strand. Er was een tijd dat je dat deed met een cocktail in je hand. Nu is een moment van ontspanning, al zijn het maar luttele seconden, er niet meer bij. Ach nee, een dagje strand doe je toch echt meer voor je kinderen dan voor jezelf.
De laatste keer dat je ontspannen op je ligbed of op je badlaken hebt gelegen en een paar bladzijdes van je boek hebt gelezen, kan jij het je heugen? Het lijkt wel een ander leven. Met de komst van kinderen is een dagje relaxen aan zee definitief verleden tijd. Maar toch trekken wij Nederlanders massaal naar de kust zodra het kan. Want als het warm is, dan is het vaak ook gelijk heet. En omdat we niet allemaal over een tuin beschikken, laat staan een tuin groot genoeg voor een zwembad, biedt de brede Nederlandse kustlijn genoeg ruimte voor iedereen – volwassenen én kinderen.
Waarom ouders een hekel hebben aan een dagje strand met kinderen
Oké, niet alles is opeens vervelend aan een dagje strand met kinderen. Maar onderstaande dingen herken je vast. Zeker als je alles alleen moet doen omdat je partner naar de airco op kantoor is gevlucht.
1. Alle spullen verzamelen
Trok je voorheen naar zee met slechts je strandlaken, zonnebril en boek, nu is dat wel anders. Schepjes, emmertjes, harkjes, alles moet mee. Oh, en vergeet ook de zonnebrandcrème niet; de lage factor voor jezelf, de hoge factor voor je kids en een aparte voor je gezicht. En ook de parasol en de koelbox met boterhammen niet vergeten hè.
2. Smeren (of scrubben) is een heel karwei
Ben je eindelijk gesettled op het strand, dan komt de onmogelijke taak om alle kinderen in te smeren. Beter doe je dit al thuis, maar ja, je was druk met het smeren van de boterhammen en de koelelementen. Maar probeer maar eens je kinderen rustig in te smeren op het strand. Dat is niet te doen. Of ze bewegen te veel, zodat de crème overal zit, behalve op hun lichaam. Of ze duiken meteen het zand in, zodat je eigenlijk dat zachte babylichaam aan het scrubben bent. Is ook niet wat je wilt.
3. Niet jouw muziekkeuze
Zodra je op je handdoek gaat liggen, valt het je pas op: de beats van de stereo verderop. Ging je hier voorheen lekker op (ook dankzij die cocktail) of kon je gewoon verkassen, nu kijk je naar je kids, hun speelgoed en de koelbox en blijf je mooi zitten waar je zit. Maar wel met technomuziek op de achtergrond.
4. Je moet altijd opletten
Al spelen je kinderen braaf in het zand, op het strand moet je altijd opletten. Niet alleen vanwege het dreigende water (net als bij het zwembad) of de kwallen, maar ook omdat het strand voor je kleine kind een te grote plek is om overzicht te bieden.
5. Kwallen
Zeiden we hierboven kwallen? Ja, dat zeiden we. Een typisch Hollands natuurverschijnsel, vaak ook gewoon bij heet weer. Kun je daar óók nog op letten.
6. Zand, overal zand
Oké, wie naar het strand gaat, moet niet echt miepen over het zand. Maar wie met kinderen naar het strand gaat, weet pas wat het is om overal zand te hebben. Van de oortjes tot tussen de tenen, van die net schone luier tot uv-pakjes, zand kruipt waar het niet gaan kan.
7. Bescherming tegen de zon is onmogelijk
Je kind door de zon laten verbranden op het strand is tegenwoordig een doodzonde, iets ergers bestaat er bijna niet. Maar volledige zonnebescherming is haast onmogelijk. Je dreumes blijft natúúrlijk niet onder de parasol zitten, het uv-pakje is een kriem om aan te trekken en de zonnehoed wordt continu afgetrokken. En insmeren? Ho maar.
Je bent dus óf aan het opletten óf je kinderen aan het beschermen tegen de zon.
8. Dutjes doen
Eigenlijk kun je pas echt even achterover leunen als je kind slaapt. Maar kleine kinderen die een dutje doen op het strand? Daar gaat flink wat tijd in zitten. Vaak moet je dan een kinderwagen of een tentje meenemen, dat gelijk staat aan nog meer gesjouw. Of het is je eindelijk gelukt om je kind in slaap te sussen, komt er een frisbee aan vliegen.
9. Alle spullen verzamelen
En dan is het tijd om naar huis te gaan. Terwijl de kinderen nog de randjes van de branding opzoeken, moet jij met een schuin oog de spullen inpakken. Helpen? Nee, je kinderen zijn nu echt even druk met hun zandkasteel. Wat ook gek is, dat je altijd met andere schepjes en emmertjes thuiskomt dan waarmee je ging.