Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Opvoedstijlen 25 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Ouders hebben híer veelal spijt van tijdens de opvoeding

Spijt van een ruzie, een snoepje te veel of een sneer richting je kind? Dat kan zeker, maar er blijkt uit onderzoek dat er nog een zaak is waar veel ouders spijt van hebben. En dat heeft alles te maken met de grootste ergernis van ouders: telefoons.

Human Mobile Devices (HMD) deed onderzoek onder maar liefst 10.000 ouders wereldwijd en kwam erachter dat ruim de helft van de ouders spijt heeft dat ze hun kinderen op een jonge leeftijd hebben blootgesteld aan een smartphone. Want die apparaten brengen volgens ouders veel problemen met zich mee.

Ouders hebben spijt dat ze hun kind (te vroeg) een telefoon gaven

Kinderen zijn gemiddeld 11 jaar oud wanneer zij hun eerste smartphone krijgen van ouders, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Maar ouders bekennen dat ze liever langer hadden gewacht, voordat zij die technologie in de handen van hun kroost hadden geduwd. Dat komt volgens een derde omdat er negatieve effecten aan het apparaat verbonden zitten. Daarnaast merken zij dat de persoonlijkheid van hun kind veranderde na het krijgen van de smartphone.

Zeker nu het zomervakantie is, stijgen bij veel ouders de zorgen rond het smartphone-gebruik. Je wil natuurlijk dat je kind lekker buiten gaat spelen of creatief bezig is, maar zeker pubers hebben er een handje van vooral in hun smartphone te duiken. 70 procent van de ouders denkt dat zij vroeger meer tijd met hun familie doorbrachten omdat ze geen telefoon hadden. Hun kinderen zijn het daar echter niet mee eens.

Voor ruim de helft van de ouders is het telefoongebruik van hun kind zelfs een oorzaak van ruzie. Een derde van de respondenten is weleens zeer geëmotioneerd omdat ze vinden dat hun kind de telefoon te veel gebruikt. Volgens 64 procent van de ouders heeft telefoongebruik een negatief effect op de slaap van kinderen, 61 procent denkt dat kinderen minder bewegen door de telefoon en 54 procent vreest dat hun kind vanwege hun telefoon minder tijd doorbrengt met vrienden. Toch denkt een deel ook dat telefoons contact met vriendjes en leeftijdsgenoten juist kunnen bevorderen.

Tips tegen overmatig telefoongebruik

Goed voorbeeld doet goed volgen, zullen we je maar op het hart drukken. Maak je je zorgen om de schermtijd van je kind, maar ben jij ook niet vies van een uurtje doelloos scrollen? Dan zul je zelf toch ook echt je telefoon weg moeten leggen. Ga de verbinding aan met je kind en wie weet zit jij tijdens de zomervakantie ook te vingerverven, tikkertje te spelen of klim je zo in een boom. Lastig om je telefoon weg te leggen? Gebruik dan deze tips voor jezelf én je kind:

  • Maak afspraken over telefoongebruik: tijdens het eten is de telefoon bijvoorbeeld weg en als je wil gamen of TikTokken, moet eerst je huiswerk af zijn.
  • Als jullie als gezin op pad gaan, stop alle telefoons dan in een tas bij elkaar. Zo kom je minder snel in de verleiding ‘m er op elk moment bij te pakken.
  • Spreek telefoon-loze uren af. Stel bijvoorbeeld in dat de vroegste ochtenduren telefoonloos zijn, net als de avonduren. Zo sta je niet op met je telefoon en ga je er ook niet mee naar bed.
  • Moedig je kinderen aan zelf hun schermtijd te reguleren: leg ze bijvoorbeeld geen limiet op, maar laat ze het zelf kiezen en instellen. Natuurlijk moet dat wel binnen het redelijke blijven, dus geef ze bijvoorbeeld twee opties waar ze tussen kunnen kiezen. ‘Wil je een halfuurtje TikTokken, of een halfuurtje gamen?’
  • Creëer telefoonvrije ruimtes in (en om) huis. De slaap- en eetkamer bijvoorbeeld, en de tuin.
  • Zet je meldingen uit. Door al die pingeltjes, oplichtende schermen en dopamine-hits, is het enorm verleidelijk om steeds je telefoon te pakken. Als jullie de meldingen allemaal uitzetten, zal het een stuk schelen.

10x zó leg jij je telefoon vaker aan de kant als je bij je kinderen bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.