Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 24 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Iedere ouder maakt zich weleens schuldig aan deze 7 onverantwoorde opvoedtrucjes

Je kind omkopen om iets voor elkaar te krijgen? Of de iPad gebruiken als oppas? Bijna elke ouder maakt zich wel een schuldig aan dit soort onverantwoorde opvoedtrucjes. Zelfs orthopedagoog Mariëlle Beckers.

Onverantwoorde opvoedtrucjes

Mariëlle: ‘Ik weet als orthopedagoog in theorie natuurlijk prima hoe het moet: verantwoord opvoeden. Maar ook ik weet uit ervaring dat zeer pedagogische onverantwoorde opvoedtrucjes soms beter werken.’ Dit zijn een paar van de opvoedtrucjes die Mariëlle zelf wel eens heeft toegepast.

1. Keuzes met consequenties verbinden (en overdrijf dit flink!)

Voorbeeld: weigert je kind regelmatig om zijn tanden te poetsen? En ligt hij vervolgens soms in bed zonder gepoetste tanden, omdat je geen zin had om de discussie met hem aan te gaan? Laat foto’s zien van verrotte tanden en vertel je kind dat dit ook met zijn tanden gaat gebeuren als hij zijn niet poetst. Wedden dat je kind meteen naar zijn tandenborstel grijpt?

2. Het schuldgevoel aanspreken

Wil je kind niet eten? Werk in op z’n schuldgevoel door een verhaal af te steken over de kinderen in arme landen die niets te eten hebben. En is de hond weer niet uitgelaten. Leg uit hoe ongelukkig de hond zich wel niet zal voelen. ‘Hoe zou jij het vinden als je niet naar de wc mag gaan en wel moet.’

3. Je kind uitputten

Heeft je kind moeite om aan tafel stil te blijven zitten? Zorg er dan de volgende keer voor dat je kind fysiek moe is. Ga voor het eten met ze rennen. Nodig desnoods een vriendje, dat net iets harder rent, uit om mee te gaan. Je kind wordt zo uitgedaagd om sneller en beter te zijn, waardoor hij hierna zo mak is als een lammetje en er rustig gegeten kan worden. (En het bordje gaat na al die inspanning vaak ook probleemloos leeg!)

Indien punt 3 niet werkt: geef je IPad.

5 fouten die veel ouders maken bij de opvoeding van hun kinderen

4. Omkopen werkt

Ja, ik bedoel letterlijk omkoping. In harde euro’s dus. Wanneer het tijd is om te douchen en je kind niet bij de televisie of iPad weg is te slaan, doet een muntje van 50 cent wonderen. Echt, tegen betaling luistert elk kind beter. Wil je er toch een pedagogische draai aan geven: laat je kind met dit geld sparen voor iets om met het gezin te doen. Naar een pretpark bijvoorbeeld.

5. Het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind misbruiken

Als je kind voor de zoveelste keer al het fruit in de supermarkt aanraakt, zet dan een gezicht van walging op en zeg: ‘Ik hoop dat je niet verkouden bent, want al jouw bacteriën zitten daar nu op en dan kan degene die het koopt ook verkouden worden’. Dit werkt vaak beter dan verbieden en het is meteen een stukje educatie in oorzaak en gevolg.

6. Zoethoutjes in je tas

Je kent het vast wel, je bent met je kind op een plek waar hij stil moet zijn. Wat juist dan natuurlijk niet lukt. Een snoepje (liefs eentje waar hij lang over doet, zoals een lolly) doet op zo’n moment wonderen.

Indien punt 6 niet werkt, geef de iPad.

7. Iemand anders de ‘schuld’ geven

Heb je geen zin om steeds de boeman te zijn of maak je niet genoeg indruk: leg de ‘schuld’ bij een ander. Niets helpt zo goed als tegen je kind zeggen: ‘Mama vindt het wel prima, maar de juf/politieman/mevrouw van de winkel, vindt dit vast niet zo leuk!’

Indien punt 7 niet werkt, beloon goed gedrag met extra tijd op de iPad.

9 tips van een opvoedkundige voor ouders met een temperamentvol kind

Marielle Beckers (1975) is orthopedagoog. Ze is samen met psycholoog Sonja Borgsteede eigenaar van Buro Bloei en heeft 4 dochters en 3 zonen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Ze schrijft voor JMOuders.nl over onderwerpen die ze tegenkomt in haar adviespraktijk voor kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.