Famme.nl
Famme.nl Opvoeden 24 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Hey habibi! Dit kunnen we leren over de opvoeding in Egypte

Egypte. Het land van farao’s en piramides. Maar ook van eeuwenoude wijsheden en uitgestrekte woestijnen. Een land dat letterlijk en figuurlijk ver van ons bed staat. Wat kunnen we eigenlijk leren van de opvoeding in Egypte?

Marhaba lieve lezers, en welkom in een kijkje in de Egyptisch opvoeding.

Opvoeding in Egypte

We hoeven ‘t natuurlijk niet altijd eens te zijn met hoe het er in het Noord-Afrikaanse land eraan toe gaat, maar we kunnen ook een heleboel mooie dingen leren van de Egyptenaren.

Family first

Familie is alles. Nu kunnen wij ook heel close zijn met onze ouders maar in Egypte staat familie toch écht bovenaan. Zo zie je vaak dat hele families in hetzelfde huis wonen. De grootouders leven op de begane grond, en op de verdiepingen daarboven wonen hun kinderen met hun eigen gezin.

Verzorgingstehuizen komen in Egypte (vrijwel) niet voor. Als grootouders niet meer in staat zijn om zelfstandig te wonen zullen ze bij hun kinderen intrekken. Kinderen leren op deze manier van jongs af aan dat ze een verantwoordelijkheid naar hun ouders hebben. Wanneer de kids bijvoorbeeld klaar zijn met studeren en een (goede) baan hebben is het normaal dat ze geld schenken aan hun ouders of meebetalen aan de opleiding van hun jongere broers en zussen. Die hechte familiebanden kunnen wij in ieder geval heel erg waarderen.

Leren delen

Vaak bestaan Egyptische gezinnen uit veel kinderen. Volgens de laatste cijfers ligt het gemiddelde aantal kinderen per gezin op 3.2 in de stad, en 4.1 op het platteland. Om een vergelijking te kunnen maken: in Nederland is het gemiddelde 1.57. Met een gemiddelde dat twee keer zoveel is als in Nederland is het logisch dat niet ieder kind z’n eigen kamer heeft. Laat staan z’n eigen speelgoed. In Egypte is het niet uitzonderlijk als een gezin in één ruimte leeft. Nu zeggen we niet dat jij je gezinswoning of appartement moet inruilen voor een kleine studio, maar we kunnen er wel uit opmaken dat kinderen in Egypte al vanaf jonge leeftijd leren om te delen.

Respect voor de moeder

Je hoeft de Koran maar open te slaan of de ene na de andere tekst over het ouderschap komt voorbij. En dan met name de rol van de mama of the family. Quotes als ‘heaven lies beneath the feet of mothers’ laten wel zien hoe centraal de moeder staat in in het gezinsleven. Als Egyptische kids een grote mond opzetten naar hun moeder zal ze dat niet in dank worden afgenomen. En dan verwoorden we het subtiel.

De verantwoording ligt niet (alleen) bij de ouders

In Nederland ligt de verantwoording (bijna altijd) volledig bij de ouders. Nu krijgen kinderen natuurlijk de nodige gedragsregels bijgespijkerd op school, maar het leeuwendeel van de opvoeding is in handen van de ouders. Hoewel het fijn kan zijn om deze verantwoording zelf in handen te hebben (zonder dat anderen zich hiermee bemoeien), kan het soms ook stressvol zijn.

In Egypte is dat bijvoorbeeld een tikkie anders. Daar worden kinderen opgevoed door de hele familie en community. Niet alleen tantes, ooms, neven en nichten helpen bij de opvoeding, maar ook de rest van de community houdt een oogje in het zeil. Die samenhorigheid en gedeelde verantwoordelijkheid klinkt stiekem toch niet heel verkeerd. Like we said… we hoeven het niet overal over eens te zijn, maar deze dingen kunnen we toch echt wel waarderen uit de opvoeding in Egypte. Shukran!

Benieuwd naar de opvoeding in Dubai? Dat lees je hier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.