3x opvoeden volgens de principes van de Dalai Lama
Anne Bärbel Koehle en Stefan Reisz schreven in 2010 het boek ‘Het Dalai Lama principe voor ouders’. De insteek: niet het gedrag van onze kinderen zou ons zorgen moet baren, eerder dat van de volwassenen die hen opvoeden. Als een kind iets doet wat niet mag, bang is of onrustig, zijn we geneigd dat af te straffen, vaak in de snelheid van de dag met té weinig aandacht. Respect voor het unieke wezen van ieder mens is het uitgangspunt van de Dalai Lama. En hoe moeilijk het soms ook is, bij je kind opvoeden volgens de Dalai Lama is dat niet anders.
Opvoeden volgens de Dalai Lama
Door vriendelijk te blijven, los te laten en veranderingen te omarmen kun je aandachtiger en rustiger met je kinderen samenleven. Dat doe je niet door als ouder zomaar je eigen stempel op je kind te drukken, maar door een toekomst zonder angst te creëren, je kind zelfvertrouwen te geven en een gevoel van veiligheid.
Neem je verantwoordelijkheid
Volgens de huidige Dalai Lama heeft zijn generatie de aarde behoorlijk kapot gemaakt. Nu is het onze verantwoordelijkheid, met alle informatie waarover we beschikken, om dingen recht te zetten en in te zien dat we een betere wereld moeten creëren.
Mindfulness speciaal voor kinderen: fijne oefeningen voor thuis
Heb compassie en geef onvoorwaardelijke liefde
De basis van compassie zit volgens de Dalai Lama in een gezonde, positieve band tussen ouder en kind. Veel vormen van liefde die we ervaren zijn selfish, maar als ouder ben je geduldig, liefdevol, begripvol en tolerant. Het is belangrijk om je te realiseren dat de onvoorwaardelijke liefde van een ouder voor zijn kind is hoe liefde bedoeld is.
Projecteer je eigen angst niet op je kind
In the heat of the moment is het lastig om je negatieve emoties te zien en onder controle te houden. De key, volgens de Dalai Lama, is bewustzijn. Zelfbewustzijn is de eerste stap naar het nemen van verantwoordelijkheid, naar je verplaatsen in anderen en leven vanuit compassie en onvoorwaardelijke liefde. Zelfbewustzijn helpt bovendien met de grootste challenge van allemaal: je angsten niet de controle laten overnemen. Als je zelfbewust bent, denk je na over wat je zegt, luister je beter en het geeft je de kracht om je te verontschuldigen en te vergeven. Zo wil je met je kind omgaan, en bovendien zien en kopiëren onze kinderen dat gedrag.
Eerder schreven we al over de uitwerking van mindfulness en bewustwording op je kroost. Vaak zie je kinderen profiteren als ouders mindfulnessoefeningen voor zichzelf toepassen. Als ouder leer je daardoor minder vanuit de automatische piloot op te voeden, met meer aandacht naar je kind te kijken en extra te genieten van kleine momentjes samen.
https://www.jmouders.nl/waarom-mindfulness-goed-is-voor-kinderen-en-je-er-niet-jong-genoeg-mee-kunt-beginnen/