Opstandige puber in huis? Zo kun je met deze fase omgaan
Pubers zijn niet altijd makkelijk. De hormonen gieren door hun lijf en dit kan regelmatig zorgen voor stemmingswisselingen en opstandig gedrag. Het hoort bij deze levensfase van je kind, maar het is wel fijn als de goede vrede enigszins bewaard blijft in huis, zelfs met een opstandige puber.
Een opstandige puber in huis
Met de volgende punten kun je het leven met een puberende zoon of dochter beter aan.
Vat zijn of haar gedrag niet persoonlijk op
Uiteindelijk bedoelen ze het allemaal niet te kwaad, die pubers. Tel tot tien en probeer de woedeaanvallen en dwarse buien langs je heen te laten gaan. Bedenk desnoods een mantra waarmee je jezelf weer even terug in de zenmodus krijgt. Dit werkt omdat je zo even wat afstand creëert. Hierdoor voelt zijn of haar gedrag ook meteen minder als een persoonlijke aanval.
Creëer respect dat van beide kanten komt
Maar dat je begrip toont en geduld hebt in deze situatie, wil nog niet zeggen dat alles maar kan. Respectloos gedrag en scheldwoorden hoef je niet te pikken. Het is ook heel belangrijk dat je grenzen stelt aan wat je wel en niet bereid bent te tolereren. Een gebrek aan respect, (verbale) agressiviteit en vervelend gedrag naar jou of broertjes en zusjes is niet oké. Wees daarnaast ook een rolmodel voor je puber door ze te laten weten wat wel acceptabel gedrag is en als rolmodel het goede voorbeeld te geven.
Laat je puber onafhankelijk worden
Bij puberen hoort ook dat de kinderen zich steeds meer ‘losrukken’ van de regels van pa en ma. Het is een manier om te ontdekken wie ze zijn en waar ze voor staan. Een zoektocht naar onafhankelijkheid en de juiste sociale contacten zijn in deze fase het belangrijkst. Hoewel dit voor ouders als een afwijzing kan voelen, moet dit zeker niet zo gezien worden. Het is volstrekt normaal. Onafhankelijkheid kun je bij je puber aanmoedigen door hem of haar meer zelf te laten doen. Binnen deze kaders kun je natuurlijk nog wel duidelijke regels opstellen en uitspreken wat je van je kind verwacht.
Wees beschikbaar en aanwezig
Al beweert je puber nog zo stellig dat hij jou niet nodig heeft, uiteindelijk heeft hij je echt wel nodig. Deze vorm van liefde laat zich op de meest onverwachte momenten zien. Ze zijn best ingewikkeld, die pubers. Het ene moment probeer je een gesprek aan te gaan en komt er niet veel meer respons dan wat gemompel. Maar als je net even druk bezig bent met de administratie of autorijden, kunnen ze plots de oren van je hoofd kletsen.
Bij tieners gebeuren de dingen vaak wanneer zij er zin in hebben. Het vergt een beetje flexibiliteit van jouw kant maar die onverwachte momenten waar alles weer koek en ei is, zijn kostbaar.
Zorg voor jezelf
Het is een cliché maar wel een wijze: je kunt niet voor anderen zorgen, als je niet goed voor jezelf zorgt. Het ouderschap vergt veel. De kans is groot dat je je eigen behoeften opzij zet voor de kinderen. Als ouders van tieners is het juist belangrijk om in deze fase ook stil te staan bij je eigen gevoel en behoeftes. Het is best een rollercoaster die puberteit. Door goed voor jezelf te zorgen, houd je er grip op en verminder je stress.
Focus op compassie
We gaan even graven in het geheugen: denk terug aan de jaren waarin jij zelf aan het puberen was. Kan jij je de gevoelens van onzekerheid en ongemakkelijkheid nog herinneren? Weet je nog dat je het liefst zo min mogelijk tijd doorbracht met het gezin en het liefst zoveel mogelijk tijd met je vrienden? Weet je nog hoe je dacht over je lichaam, acne en gierende hormonen? En hoeveel jij jezelf vergeleek met anderen?
Zucht. Opgroeien is zo makkelijk nog niet. Toon tussen de strenge noten door dus ook wat compassie naar je kind. Ze hebben net als jaren geleden nog net zoveel liefde, steun en compassie nodig. Al beweren ze nog zo stoer dat dit niet zo is.
9x deze dingen zijn erg herkenbaar als moeder van een puberdochter