Doe jij als ouder deze 7 dingen? Daarmee voorkom je een opstandig kind
Elk kind is weleens opstandig, dat hoort er nou eenmaal bij. Alleen is er wel een verschil tussen af en toe een kleine driftbui en regelmatig in opstand komen. Je kunt dit beter voorkomen dan genezen en wij vertellen je hoe je dat kunt doen.
Met onze tips voorkom je dat je kind regelmatig ongehoorzaam is.
Een opstandig kind
Elke leeftijdsfase van een kind kent zijn uitdagingen. De ‘twee is nee’ is een bekend voorbeeld en ook in de puberteit kun je opstand van je kind verwachten. Dat is allemaal niet zo erg, zolang het maar niet doorslaat en je zoon of dochter een opstandig kind wordt. Als dat eenmaal gebeurt, is het lastig om dat weer terug te draaien.
Als ouder doe je altijd datgene wat jij denkt dat goed is. Jij kent je kind natuurlijk het beste en weet hoe je met hem of haar om moet gaan. Toch kan het gebeuren dat je kind ook beïnvloed wordt door anderen uit zijn of haar omgeving en daardoor niet altijd even gehoorzaam is naar jou. Dat is vervelend, maar als je daar goed mee omgaat, maak je het niet groter dan het is.
Voorkomen dat je kind opstand wordt
Als jij als ouder deze dingen doet, voorkom je daarmee dat je kind opstandig wordt.
1. Herken waar ze mee te maken hebben
Voor een tiener verandert er het één en ander, dat is niks nieuws. Het is niet altijd leuk of makkelijk waar ze doorheen gaan in deze jaren. Denk aan groepsdruk, pesten, nieuwe vrienden, een nieuwe school en lichamelijke veranderingen. Het is van belang dat jij als ouder begrijpt waar je kind mee te maken heeft en snapt hoe moeilijk bepaalde keuzes kunnen zijn.
2. Wees benaderbaar
Als je kind moeite heeft met bepaalde dingen zoals boven genoemd, dan is het goed om te laten merken dat hij of zij altijd bij jou terecht kan. Luister naar je kind als dat nodig is en reageer op een kalme en empathische manier. Als hij of zij ergens mee zit, geef dan voorbeelden waar jij als kind vroeger mee zat en hoe jij dat toen oploste. Zo laat je zien dat je je kind begrijpt en mee wilt denken.
3. Wees betrouwbaar
De tijd dat je kind alles aan je vertelde, is misschien wel voorbij. Je kind denkt nu bij alles eerst na of hij je dit wel of niet wil toevertrouwen. Ook bij je kind is vertrouwen heel belangrijk, als jij een keer zijn of haar vertrouwen beschaamt, kan dat moeilijk terug te winnen zijn. Laat daarom ook zien dat jij je kind vertrouwt, zij zullen dan eerder hetzelfde terugdoen.
4. Denk het beste
Als jij je kind voortdurend wijst op alles wat hij of zij fout doet, maar niet genoeg de goede dingen benoemt, zullen ze zich niet genoeg gewaardeerd voelen. Op een gegeven moment gaan ze denken: waarom doen we de moeite nog? Laat je kind zien dat je trots op hem bent als hij iets goeds heeft gedaan of een succes heeft behaald.
5. Stel samen grenzen
Misschien wil je je kind wel vrijheid geven, maar ook weer niet teveel, want het is nog maar een kind. Het is dan soms lastig om te bepalen waar de grenzen liggen. Het helpt om samen met je kind grenzen op te stellen. Zo geef je hem het gevoel dat hij serieus wordt genomen, maar weet hij ook dat er consequenties zijn als hij de regels overtreedt.
6. Zorg voor positieve invloeden
Jij als ouder weet als geen ander dat het belangrijk is om positieve mensen in je omgeving te hebben. Mensen die alleen maar negatief zijn heb je vrij weinig aan. Houd dit ook voor ogen als het gaat om je kind. Geef het goede voorbeeld in hoe je met mensen omgaat en hoe je voor anderen klaarstaat. Daar nemen zij namelijk een voorbeeld aan.
7. Houd zijn social media in de gaten
Te controlerend zijn is niet goed, maar het kan echt geen kwaad om het telefoongebruik van je kind in de gaten te houden. Tegenwoordig is er zoveel slechts te vinden op social media, jouw kind kan op allerlei manieren verkeerd worden beïnvloed. Een oogje in het zuil houden is voor jou een geruststelling, omdat je weet dat je kind veilig is op social media (voor zo ver je dat kan beïnvloeden uiteraard.)
Je kind vertoont thuis opstandig gedrag maar is buitenshuis een engeltje: hoe zit dat?